Григор Димитров отново остана в подножието на върха и за втори път в своята кариера пропусна отлична възможност да се класира за финал на ATP турнир. Този път българинът отстъпи с 6-3, 7-5 над Давид Ферер на турнира в Бостад (Швеция).

Гришо изигра силен мач срещу световния №5 Давид Ферер, като имаше своите много сериозни шансове особено през втората част, но опитният испанец не се пропуска и ще играе шести финал през сезона. Това бе трета загуба на Григор от Ферер, който е първият тенисист, стигнал до 50 победи през този сезон. Испанецът е сторил това в 59 мача, като има четири титли (по една на всички видове настилки) и един изгубен от Рафа Надал финал.

В първата част и двамата имаха сериозни проблеми с началния си удар и изглеждаха сякаш се чувстват по-добре, когато посрещат. Малко по-стабилен обаче все пак бе испанеца, което до голяма степен му позволи да спечели.

Ферер сервира първи и поведе, след което Григор имаше доста проблеми да изравни, което все пак се случи след три възможности за пробив пред Ферер. В третия гейм проблеми имаше и за испанеца, който все пак се измъкна и отново поведе. Последва нов слаб сервис гейм за Димитров, два брейкбола за Ферер и успех при втория. Още в следващия гейм обаче, Гришо върна пробива, само да загуби отново своето подаване минути по-късно, макар да имаше геймбол – 2-4.

Проблемите за сервиращите продължиха и Григор отново можеше моментално да върне пробива, но Ферер оцеля, въпреки изоставане от 15-40, приближавайки се само на гейм от победата в първия сет. Най-после Гришо гейм без да спасява точки за пробив, но сервирайки за сета, Ферер не трепна и поведе с 1:0 (6-3).

Втората част Димитров изглеждаше по-стабилен и спечели първите си две подавания спокойно, а при 2-1 в своя полза и сервис на Ферер имаше шанс за пробив, но испанецът отново успя да се спаси.

Гришо отново поведе набързо с 3-2 и прехвърли топката на Ферер, който имаше нови сериозни трудности при подаването. Димитров стигна до точка за пробив след най-дългото разиграване в мача, изправило трибуните на крака, но не се възползва от шанса си, а Ферер все пак изравни за 3-3 малко след това.

Мощните и добре пласирани начални удари продължиха на хасковлията продължиха и му позволиха да мисли за нов пробив при 4-3 в негова полза, но при 30-30 два ретура в аут доведоха до ново равенство.

Българинът продължи да настоява и отново набързо поведе с гейм, принуждавайки Ферер да сервира за оставане в сета. Димитров получи отлична възможност – 1-40 в своя полза и два сет бола срещу №5 в света, но за съжаление опитният Ферер пласира чудесни сервиса и принуди Гришо да сгреши, а резултатът стана 5:5.

Така след като изпусна куп възможности да спечели подаването на съперника в целия сет, Григор се пропука в най-неподходящия момент. Въпреки отличните си начални удари през тази част, в края Димитров допусна редица грешки и позволи на Ферер да пробие и да сервира за мача. Испанецът не трепна и спечели на 0 за нещастие на видимо разочарования от това развитие на нещата Димитров, който се размина с мечтата си за първи финал и може би най-престижната победа в своята кариера въпреки чудесния мач, който все пак изигра.

С достигането си до тази фаза, Димитров спечели 90 точки за ранглистата, които ще го изкачат до №61 в света. Много е вероятно той да не играе повече преди Олимпидата, въпреки че има заявено участие с турнир от сериите ATP 250 в Швейцария следващата седмица.