Aктивността на доминатора у нас в последните 4 г. Лудогорец на трансферния пазар доведе до актуализация на списъка с най-скъпите футболисти в България, изготвян от специализирания сайт transfermarkt.de, цитиран от в. "24 часа".

В първата десетка на играчите с най-високи цени влизат 3 от новите попълнения на разградчани. Закупеният от Сао Паулу за 2,2 млн. евро Джонатан Кафу се настанява на петата позиция. Според transfermarkt.de бразилският нападател струва в момента 3 млн. евро. Така Кафу е увеличил стойността си с 300 процента.

Първата позиция в класацията на германския сайт запазва футболист №1 на България за миналата година Владислав Стоянов. Вратарят на Лудогорец и националния отбор продължава да държи цена от 3,5 млн. евро.

Също толкова струва и холандското крило Върджил Мисиджан. Бързакът се е оскъпил с 500 000, или 16,7 %.

След него се нарежда друго ново попълнение на Лудогорец - Сисиньо. Цената на бразилския десен бек е 3,2 млн. Между него и Кафу се нарежда сънародникът им Марселиньо с 3 млн.

6-и с 2,5 млн. е капитанът на Лудогорец и националния отбор Светослав Дяков. Новият румънец в Разград Андрей Препелица го следва с 2,3 млн. Топ 10 попълват Анисе (1,8 млн.), Вандерсон (1,7 млн.) и Михаил Александров (1,6 млн.). Първият футболист извън състава на Лудогорец в топ 20 е Страхил Попов от Литекс. Защитникът е 14-и с 1,5 млн. Преди него са Милан Борян, Георги Терзиев и Козмин Моци. 15-и и 18-и са Лукоки (1,5 млн.) и Ангуло (1,4 млн.) от Лудогорец.

Данило Асприля (1,5 млн.), Кристиян Малинов (1,5 млн.) и Арсенио (1,3 млн.) от Литекс допълват местата до 19-о. На 20-ата позиция е първият футболист от друг отбор в лицето на Роман Прохазка. Левскарят от Словакия струва 1 млн.

Информацията за пазарната стойност на играчите на transfermarkt.de, придобит наскоро от групировката на “Билд”, се смята в голяма степен за меродавна в световен мащаб.

В повечето случаи тя се приближава до истината. Има, разбира се, и разминавания.