Българската танцова двойка по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки защитиха световната си титла от миналата година на първенство в Токио, Япония.

Те изиграха фантастично композицията "Седемте смъртни гряха" във волната програма и получиха от съдиите 108,03 точки (53,29 и 48,87). Албена и Максим събраха общо 201,61 точки, с което изпревариха канадците Мари-Франс Дюбрюл и Патрис Лозон (200,46).

Със сребърните медали, както и преди една година, се окичиха Мари Франс Дюброй и Патрис Лозон (Канада) - 200,46 точки. Бронзовите отличия станаха притежание на олимпийските вицешампиони Танит Белбин и Бенджамин Агосто (САЩ) - 195,43 точки. Така се повтори челната тройка от Калгари 2006.

Албена и Максим бяха с най-добър резултат и във волната програма - 102,09 точки, пред Дюброй и Лозон - 100,96 и Изабел Делобел и Оливие Шьонфелдер (Франция) - 99,17 точки.

Преди съчетанието феновете в залата развяха трибагреника със имената на фигуристите ни, а след края на композицията се изправиха на крака и бурно ги аплодираха.

Двамата не скриха радостта си от спечелената за втори пореден път световната титла по фигурно пързаляне при танцовите двойки.

"Чувстваме се прекрасно. Радваме се за втория спечелен златен медал. Напрежението беше голямо, защото разликата преди волната програма между първите три двойки беше много малка. Много сме доволни. Възторжените овации на публиката след изпълнението ни беше нещо много хубаво. Благодарим за подкрепата на феновете", заяви Денкова.

"Част от този медал е за вас", обърна се Стависки към зрителите в залата. "Без вас и без вашата подкрепа нямаше да успеем. "Посвещавам световната титла на цяла България. Както и на нашите треньори, които ни дадоха толкова много", подчерта Максим.

Двукратните световни шампиони ще участват в 3-4 шоу програми  в Япония и ще се приберат в България няколко дни по-късно. Освен това  двойка ще участва в галаспектакъла на призьорите в неделя.

Председателят на ДАМС Весела Лечева изпрати телеграма до двукратните световни шампиони, в която пише:

„Скъпи Албена и Максим,

Щастлива съм от Вашата победа в Токио. Благодаря Ви! Цяла България се гордее с Вас и очакваме да Ви прегърнем у дома!

Весела Лечева