Рафаел Надал е убеден, че лечението със стволови клетки, на което ще се подложи, ще облекчи проблемите му в гърба, и няма притеснения, че в Италия подобни процедури се считат за приемане на допинг.

"Не мисля, че случаят е такъв. Не съм запознат с тази информация, но ще се съобразявам с правилата. Очевидно е, че правя това, което е позволено и никога не съм възнамерявал да правя обратното. Никога не бих направил нещо, което може да застраши здравето ми", каза Рафа пред "El Mundo".

"Вземат плазма от кръвта, която се центрофугира, за да бъдат извлечени растежните фактори, които след това се инжектират, за да се опита да се възстановят тъканите в увредената област", обясни самата процедура испанецът.

Надал също очерта разликите между медицинските подходи, използвани за гърба и коляното му. "Не мисля, че методиките са толкова различни. Лечението на гърба е малко по-агресивно, защото трябва да се пробиват отвори в долната част на гърба, така че да могат се извлекат стволови клетки. Тези клетки след това са култивират и възпроизвеждат, за да се ускори възстановяването".