Добруджа 07 спечели историческата си първа Купа на България по волейбол за мъже. Във финала домакините надиграха категорично Монтана с 3:0(25:20, 32:30, 25:18) гейма, съобщи bgvolleyball.com.

Контузиите на Георги Братоев и Иван Латунов оказаха сериозно влияние и гостите от Монтана не успяха да окажат съпротива срещу изключително амбицираните домакини. Купата е първа в историята на отбора на Добруджа 07, който през миналата година отново игра финал, но тогава отстъпи на Левски Бол (София) с 0:3 гейма. Ентусиазирани да се докажат пред своята публика, волейболистите на Добруджа 07 започнаха изключително агресивно.

Момчетата на Мирослав Живков залагаха на много сила от сервис и мощна атака. Домакините водеха в резултата през цялото време като аванса им на техническите прекъсвания бе 8:5 и 16:9. Грешка от сервис на втория диагонал на гостите Цанко Цанков даде гейм аванс на Добруджа 07 след 25:20. Вторият гейм започна още по-категорично за домакините и след добри изпълнения на Коце Стойков от начален удар, те имаха аванс от 9:2.

Доброто изпълнение на начален удар даваше възможност и на блокадата на домакините да работи на много високо ниво, а по този начин те увеличиха разликата на 16:7 до второто техническо прекъсване. Домакините имаха огромна разлика от 20:10, когато в състава на гостите се появи втория диагонал Цанко Цанков. Той бе в основата на опита на гостите да сътворят истинско чудо след като се доближиха на само две точки от Добруджа 07 при 19:21.

Нещо повече гостите успяха да поведат с 25:24. Нервите на волейболистите в зелен спортен екип обаче се оказаха по-здрави и след здрава битка, те спечелиха и втория гейм след 32:20. В третият гейм отново домакините бяха по-активния отбор и те успяха да създадат комфортна разлика при 14:9 в своя полза.

Това даде необходимото спокойствие на домакините и благодарение на добре организираната си блокада и силния начален удар успяха да триумфират с Купата на България по волейбол след 25:18.

Домакините отпразнуваха Купата на България с традиционното Добруджанско хоро. По пътя си към трофея те надиграха Левски Бол (София), Пирин (Разлог) и Виктория Волей (Пловдив) с по 3:0 гейма в предварителна група А от турнира. В полуфинала от турнира надиграха Нефтохимик 2010 (Бургас) с 3:1 гейма, за да триумфират с трофея днес с 3:0 над Монтана.