Мачът между Хърватия и България можеше да бъде истинско зрелище в края на квалификациите за Евро 2016, но нашият отбор направи така, че гостуването в Загреб да е по-скоро протоколно. Със загубите от Норвегия и Италия тимът на Ивайло Петев на практика се прости с шансовете си за третото място в групата и ще трябва да гледа още един голям форум по телевизията. Хърватите взеха само точка от двубоите си с Азербайджан и Норвегия, като по този начин отстъпиха втората позиция на скандинавците. Вече с нов селекционер в лицето на Анте Чачич, "шахматистите" ще преследват задължителни три точки срещу България, за да запазят живи надеждите си за директно класиране.

Двубоят на стадион "Максимир" ще се играе пред празни трибуни заради наказание на домакините. Хърватите няма да могат да разчитат на Марио Манджукич, който е контузен, но неговото място на върха на атаката ще заеме намиращия се в блестяща форма Никола Калинич от Фиорентина. В средата на терена Чачич разполага с великолепни футболисти, подвизаващи се в някои от най-големите клубове на Стария континент. Лука Модрич, Иван Ракитич, Иван Перишич и Матео Ковачич респектират всеки съперник, а в стартовите 11 ще се появи и младата звезда на Динамо (Загреб) Марко Пяца. На вратата ще е Даниел Субашич от Монако, а четиримата в защита ще са Дарио Сърна, Ведран Чорлука, Домагой Вида и Йосип Пиварич.

В състава на България се очакват доста промени. Част от доскорошните титуляри са контузени, а други изобщо не бяха повикани от Петев. В отбора се завръща Живко Миланов, който демонстрира добра форма в Левски. Той ще играе отдясно в защитата, а на левия фланг ще е Антон Недялков от Литекс. Съотборниците в Лудогорец Александър Александров и Георги Терзиев са с най-големи шансове да оформят централната двойка пред вратаря Божидар Митрев. Като титуляр ще започне дебютантът Георги Костадинов, а другият вътрешен халф ще бъде или Христо Златински, или Симеон Славчев. В предни позиции ще действа Димитър Рангелов, а офанзивното трио зад него ще е съставено от Тодор Неделев, Ивелин Попов и Георги Миланов.

Любопитен факт е, че двамата селекционери вече са се изправяли един срещу друг, но на клубно ниво. През 2012 година воденият от Ивайло Петев Лудогорец беше на няколко секунди от елиминирането на Динамо (Загреб) в квалификациите на Шампионската лига, но хърватите спечелиха с 3:2 след гол в 98-ата минута. Тогава начело на Динамо беше Чачич, мачът отново се игра на "Максимир", а победното попадение за "модрите" вкара Домагой Вида, който ще е в състава на домакините и днес.

Вероятни състави:

СЪДИЯ: Рибейро Диаш (Португалия)

СТАДИОН: "Максимир" (Загреб)

ХЪРВАТИЯ : Субашич; Сърна, Чорлука, Вида, Пиварич; Ракитич, Модрич; Перишич, Ковачич, Пяца; Калинич

БЪЛГАРИЯ : Митрев; Ж. Миланов, Терзиев, А. Александров, Недялков; Г. Костадинов, Златински; Неделев, И. Попов, Г. Миланов; Рангелов