В Левски се задава мащабна проверка на трансферите през последните 10 години. Инициативата е на фенския тръст "Синя България", а целта - да се съпоставят похарчените пари и постигнатите резултати.

"Идеята е да представим обобщена статистика - цена, комисиона, агент, заплата, период на пребиваване, мачове, голове, неустойка. Така ще можем да си направим изводи за успешните сделки и провалите. Ще изготвим неформален документ без официална стойност, който обаче ще поставя под натиск спортно-техническото ръководство", обясни пред "Преса" председателят на тръста Васил Колев. Той е член и на управителния съвет на Левски.

През последните години през "Герена" минаха огромен брой футболисти, като повечето не оставиха никаква следа. Похарчиха се внушителни суми за легионери, които по правило бяха гонени преждевременно срещу солени неустойки. Именно заради подобни задължения към бивши играчи и треньори в момента клубът разчита на дарителска кампания, за да обезпечи европейския лиценз за следващия сезон.

Основната амбиция, афиширана от "Синя България", е прозрачност и придържане към пазарните принципи в работата на "Герена". "Не искаме да обвиняваме този или онзи агент, просто ще констатираме кой как се справя и ще потърсим истината за трансферите", допълни Колев.

Занапред Левски ще следва стриктна политика и по отношение на разходите за лечение. Независимо че клубът има договор с турската клиника "Аджъбадем", досега контузените играчи по правило се възстановяват в Западна Европа. Последният пример в с Георги Сърмов, който бе пратен в Германия срещу 15 000 евро.

"Вече ще лекуваме всички в "Аджъбадем", поне докато имаме отношения с тях. Не можем да си позволим да хвърляме пари в канала". категоричен е Колев.