През 2015-а Роджър Федерер игра на два финала на турнири от Големия шлем – на Уимбълдън и US Open, и загуби и двата от Новак Джокович. Вчера обаче целият стадион подкрепяше легендарния швейцарец, все едно е мач от Купа „Дейвис“. „Това е една от причините да продължавам да играя – заради тези моменти, в които настръхвам“, заяви на пресконференцията след финала Федерер, цитирана от сайта tenniskafe.com. Ето какво още каза световният №2:

- Утешава ли ви фактът, че играхте много добре, или надделява разочарованието, че не успяхте да се възползвате от някои от онези точки за пробив и да победите?
- Определено има утеха – последните месеци са добри, а и подкрепата, която получих по време на финала – не я считам за нещо обикновено. Публиката ме караше да продължавам напред все едно водя в резултата. Това е една от причините все още да играя – заради тези моменти, в които настръхвам. Прекрасно е.

- Трудно ли е, когато знаете, че никой не подкрепя другия тенисист?
- Не. Извличам позитивите за себе си. Чувствам се добре да знам, че те искат да се върна в мача, че се наслаждават на онова, което виждат, че получават онова, за което са дали парите си. Радвам се, че хората останаха и след дъжда и че бяха до мен до самия край. Разочарован съм, че не можах да изравня за 5:5, кой знае какво щеше да стане тогава. На първо място обаче не трябваше да допускам да изостана с 1:2 сета и 2:5. Разочарован съм, защото имах своите шансове. Беше тежка нощ, но в същото време и вълнуваща.

- Сезонът още не е свършил. Вие играхте два мейджър финала – какви бяха плановете и очакванията ви в началото на годината?
- Годината е добра, играя хубав тенис, доволен съм от нивото си. В Синсинати усещането беше страхотно – победих световния №1 и №2 в една седмица, което преди не бях постигал. Но имаше и разочарование - загубих много финали, въпреки че други спечелих. Сезонът още не е свършил. Обикновено играя добре в края на годината, надявам се и сега да е така.

- На корта казахте, че в такива мачове, човек научава много за себе си. Какво научихте тази вечер?
- Обикновено когато губиш, научаваш повече, защото се вглеждаш по-задълбочено. Но невинаги – понякога просто забравяш загубата. В мачовете в три от пет сета, особено онези, в които се играе 3-4 часа, е нормално да има спадове в представянето ти и трябва да се бориш с тях. Тогава научаваш много за играта си, за отношението и физическата си подготовка. Това беше най-дългият ми мач през сезона, другите бяха доста бързи, и се радвам, че нямах проблеми да издържа. Скоро няма да играя в такъв формат, освен следващия уикенд.

- Колко титли от Големия шлем мислите, че Новак може да спечели?
- Смятам, че той играе много добре. Шегувате ли се? Сезонът му е невероятен, както през 2011, постоянен е. Очевидно са малко момчетата, които могат да се мерят с него, които имат нужните качества и смелост да изправят срещу него или да се осмелят да играят сервис-мрежа, защото е добър на ретур. На твърди кортове е перфектен, на клей винаги е бил добър, сега вече е стабилен и на трева. Прави невероятна кариера. Всеки знае това и тази вечер беше още един пример. Със сигурност може да спечели много титли от Шлема. Трябва да остане здрав и мотивиран, но след тази вечер всеки очаква да има още.