"Как най-големият длъжник на НЕК ЕАД закупи футболен клуб ЦСКА?" Този въпрос задават от Националната електрическа компания в прессъобщение, разпространено до медиите.

От години Кремиковци АД е най-големият клиент на НЕК ЕАД. Независимо, че собствениците му се сменят, металургичният комбинат хронично поддържа статуса на най-големият й длъжник, отбелязват от компанията.

НЕК ЕАД полага всички усилия да събере вземанията си. За това красноречиво доказателство са двата действащи споразумителни протокола (от м. декември 2003 г. и м. юли 2006 г.) за погасяване на задълженията (възлизащи на десетки милиона лева) на металургичния комбинат към НЕК.

Според горепосочените протоколи има схема, по която собствениците на комбината изплащат месечно задълженията си.

Процесът по изпълнение на споразуменията (т.е. изплащането на дължимите суми), макар и в условията на разсрочено плащане, е много мъчителен.

Той е съпътстван от нескончаеми поредици устни и официални писмени напомняния, срещи, завършващи с трудно изпълнявани след това обещания и други подобни действия, отнемащи значителни часове работно време и много енергия на редови служители и ръководители на НЕК ЕАД.

През последните месеци, заявяват от НЕК, Кремиковци АД започна драстично да не спазва договорените срокове за погасяване, като дългът му не намалява съгласно предвидените в споразуменията темпове.

Едновременно с това само преди броени дни средствата за масова информация съобщиха, че собственикът на Кремиковци АД Global Steel е придобил футболен клуб ЦСКА, което предизвика у нас най-голямо учудване, защото вместо да си оправя големите инвестиции в България и да няма задължения, той купува футболен отбор, се казва още в прессъобщението.

Всеки може да си харчи парите за каквото иска, но не може да не си плаща задълженията, категорични са от НЕК.

Компанията декларира, че ако в близките дни не се възстановят погасяванията на задълженията по договорените схеми, ще предприеме по-нататъшни категорични мерки за защита на финансовите си интереси.