България е само на крачка от домакинството на кръг от Формула 1, след като днес в Нюрбургринг, Германия, Румен Петков проведе "изключително успешни" преговори с шефа на Формула 1 Бърни Екълстоун.

Очаква се в най-скоро време Българска федерация по мотоциклетизъм (БФМ) да подпише договор и страната ни да присъства в срок от 10 години в календара на най-престижната автомобилна надпревара, съобщи лично за БТА председателят на Организационния комитет на Гран при на България.

"Срещата с г-н Екълстоун премина изключително добре. Говорихме над час, защото той прояви много сериозен интерес относно кандидатурата на България. Екълстоун остана доволен от това, че ние отстояваме по най-добрия начин интересите на страната към спорта. Остава само да бъдат уточнени параметрите по споразумението", заяви Румен Петков.

Самите параметри около договора ще бъдат уточнявани в следващите дни. Румен Петков вече е отправил покана към Екълстоун за гостуване в България, където шефът на Формула 1 ще се срещне с президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев. От своя страна БФМ ще изпрати в понеделник подробен доклад до Станишев, Първанов и софийския кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов относно работата на родната ни асоциация от месец ноември миналата година до срещата с Бърни Екълстоун.

"Това е голямо признание за България и аз се надявам да финализираме преговорите в най-скоро време. Очакваме да подпишем договор за 10-годишен период", добави Румен Петков от Германия, където този уикенд ще се проведе деветият старт от сезона във Формула 1.

Българска федерация по мотоциклетизъм (БФМ) постигна сериозни успехи на международната сцена в последните месеци. След като трасетата край Плевен и Севлиево бяха обявени за най-добри в света за супермото и мотокрос, организаторите от БФМ успяха да спечелят и домакинство за кръгове от световния шампионат по мотоциклетизъм MotoGP между 2012-а и 2016-а година.

Румен Петков и президентът на БФМ Богдан Николов все още не са взели категорично решение относно местоположението на бъдещата писта, която най-вероятно ще приема мотоциклетния и автомобилния шампионат заедно. Основни кандидати са Плевен и най-големите крайморски градове, но за провеждането на подобен вид състезание са нужни сериозна инфраструктура и хотели.