Българинът Григор Димитров постигна най-значимата победа в кариерата си, след като се наложи с 2:1 сета над бившия номер 8 в света Маркос Багдатис. Двамата се изправиха в двубой от 1/8-финалите на турнира в Мюнхен, а Димитров се наложи с 3:6, 7:6, 6:2, като по този начин за първи път ще играе на ¼-финал на турнир от календара на ATP.

Благодарение на успеха хасковлията заработи чек на стойност 11 190 евро, както и 45 точки, които ще го изстрелят още по-напред в ранглистата. Победата на Димитров бе повече от драматична, като нашето момче спаси два мачбола в тайбрека на втория сет.

Иначе срещата не започна никак добре за Димитров. В първия сет определено по-концентрираният тенисист на корта бе Маркос Багдатис, който с един единствен пробив поведе в резултата - 6:3.

В началото на втората част нещата отиваха на нов пробив за Багдатис, но при 1:1 Гришо спаси 3 поредни точки за пробив. От тук до края на сета двамата взимаха с лекота сервис-геймовете си и логично вкараха ботката в тайбрек. В допълнителния гейм отново Багдатис бе този, който първи получи шанс да затвори мача. Кипърецът поведе с 6:4 точки и получи два поредни мачбола, които обаче не успя да реализира. Димитров успя да вдигне нивото си на игра в най-важния момент и със серия от 4 поредни точки спечели тайбрека.

Окрилен от силното си представяне в края на втория сет, българинът показа тенис от най-висока класа в заключителната част. Почти нямаше удар от репертоара на Гришо, който да не попадне в целта. Публиката усети на къде отиват нещата и на няколко пъти се изправи на крака, за да аплодира завършващи удари на Димитров. В крайна сметка след 6:2 в третия сет Гришо заслужи мястото си сред най-добрите 8 в баварската столица.

Следващият съперник на Димитров ще бъде определен от двубоя Теймураз Габашвили (Русия) - Флориан Майер (Германия).