През последните месеци много често се говори за Григор Димитров. И то за тенисиста Григор Димитров, а не за "Бейби Фед" или приятеля на Мария Шарапова - две определения, с които доскоро бе по-познат на широката публика. Не става въпрос и за "Hotshot" Димитров, което би било добра идея за нов прякор предвид постоянното му присъствие в клиповете за "Удар на деня", в които прави някой впечатляващ удар от странна позиция.

Вместо това, шумът около Димитров се дължи на резултатите му. 23-годишният българин е един от най-горещите тенисисти на тура през този сезон, който наскоро достигна до полуфиналите на Уимбълдън и направи своя дебют в Топ 10 на световната ранглиста. Той е изключително талантлив, винаги интересен за наблюдаване и от дълги години е определян за следващата голяма звезда в тениса, благодарение на своя атлетизъм и широк арсенал от удари, наподобяващи играта на Федерер.

Но изкачването на Димитров в ранглистата бе с бавен темп, откакто през 2008 г. спечели две титли от Големия шлем при юношите, последвани от няколко темпераментни изблика и чести смени на треньорите. Това започна да се променя през 2013 г. след повече работа във фитнеса, дисциплина и постоянство. До октомври той нямаше нито една АТР титла, а сега има цели четири, всяка от които на различна натилка - в зала в Стокхолм през октомври, на твърди кортове в Акапулко през февруари, на клей в Букурещ няколко седмици преди Ролан Гарос и на трева в Куинс през изминалия месец.

Голяма промяна за Григор дойде, след като той започна да работи с Роджър Рашийд, който често е определян като една от големите причини за прегреса на Димитров. Австралиецът, който в миналото е тренирал Лейтън Хюит, Гаел Монфис и Джо-Вилфрид Цонга, е попитал директно младия българин, когато той се е свързал с него: "До кое място искаш да достигнеш? До №7, №5 или пък №1? Не му трябваше много време преди да ми отговори", коментира Рашийд.

След като е разбрал, че Димитров се е прицелил към върха, следващият въпрос на австралиеца е бил дали той е готов да даде всичко от себе си, за да постигне това. "Ако това е нещото, което искаш, то тогава трябва да си напълно отдаден на тази цел. Той е момче, което наистина желае това и ми го доказа", добавя Рашийд.

Първата стъпка за австралийския специалист е била да установи настоящето ниво на Григор, както и равнището, на което той трябва да бъде. Рашийд набляга върху физическата подготовка, която в миналото бе определяна като едно от слабите звена в играта на българина. По всичко изглежда, че това вече не е така. И двамата обаче не искат да споделят как протича тренировъчния им режим, а по време на Уимбълдън австралиецът коментира пред медиите, че "има част от нашата тренировка, която вероятно не е за всеки".

Резултатите обаче говорят сами за себе си. На тазгодишния Уимбълдън Димитров отстрани Анди Мъри на четвъртфиналите, последва четирисетова битка с Новак Джокович на полуфиналите, и всичко това дойде след спечелването на титлата в Куинс. Тези резултати бяха изключително важни за Григор, особено след отпадането му в първи кръг на Ролан Гарос.

"Променихме няколко неща в играта му. Когато разполагаш с изключително много оръжия, то тогава е важно да знаеш как да ги използваш и какво да правиш с тях. Преди това той играеше като юноша и не знаеше как да използва добре своите удари", споделя Рашийд."Мисля, че в момента подбирам по-добре ударите си, по-постоянен съм и печеля повече мачове", добавя Димитров.

Рашийд набляга върху професионализма, но неговото влияние и позитивна енергия също са важни за играч като Димитров. "Това е много важно. Той е пътувал сам по света откакто е бил 14-годишен, преминавайки през различни академии и различни страни. Григор е единственият топ тенисист от България и като дете не е имал тази конкуренция, която да те накара да ставаш все по-добър", споделя австралиецът.

Да притиснеш играч като Джокович в четири сета е едно нещо, а да го победиш в подобен двубой е съвсем друго и именно към това се е прицелил Димитров в момента. "Стигне ли се до подобни оспорвани мачове като тези срещу Анди, Новак или някой друг Топ тенисист, срещу когото трябва да се изправя, това е моментът, в който искам да покажа най-добрата си игра", коментира Григор след загубата си от сърбина на полуфиналите в Лондон.