Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна отлична победа с 2:0 сета 7-6(1) 6-3 над Алберт Рамос (Испания) в четвъртфинален двубой на турнира от сериите ATP 250 В Бостад, Швеция.

Само преди месец Гришо достигна до финалната четворка на турнира в Куинс, което се случи за първи път в историята на мъжкия ни тенис, а сега Димитров успя да повтори това постижение, при това на червени кортове, които не се водят за най-силната му настилка.

За разлика от него, испанецът Рамос, който бе поставен под №3 в схемата, има победи на клей над тенисисти като Фердаско и Гонзалес, а освен това през тази година игра финал на турнира от сериите в Казабланка. Днес обаче българинът бе категорично по-стабилният тенисист на корта и заслужено се поздрави с успех.

В първия сет Рамос започна по-добре и въпреки че при 2-1 пропусна три възможности да пробие, все пак стори това при 3-2. Гришо обаче моментално покачи нивото си, записа серия от уинъри и мощни ретури, което доведе до два поредни гейма и възможност за нов пробив, която все пак бе пропиляна.

Стигна се до 5-5 е неприятна ситуация за Григор, който допусна пробив в най-неподходящия момент. Сервирайки за сета обаче, Рамос също не бе убедителен, а Григор запази железни нерви и успя да му върне пробива, което вкара мача в тайбрек.

Там нашенецът бе повече от категоричен и разнищи своя противник, повеждайки с 6:0, преди Рамос все пак да вземе една точка, която обаче си остана и единствената му, а Гришо поведе с 1:0 сета.

Втората част Димитров изглеждаше още по-солиден и пропусна възможност за пробив в началото, но това не го смути и продължи да бъде агресивен и в същото време солиден в отбрана, надигравайки силен клей играч като Рамос в дългите разигравания. Пробивът не закъсня, при това на 0, а Гришо го затвърди и поведе с 3-1. При 4-2 той имаше шанс за още един пробив, но не успя да се възползва. При 5-3 испанецът отново взе топката в ръка, но Димитров натисна от ретур и стигна до две възможности за пробив. Първата бе загубена, но при втората Гришо се възползва и спечели сета, с което и мача.

Така след малко повече от час и половина игра Григор Димитров се класира за втория в кариерата си полуфинал, а негов противник ще бъде победителят от сблъсъка между №1 в схемата и №5 в света Давид Ферер и Томи Робредо, които играят по-късно днес.

Благодарение на този успех, българинът си гарантира 90 точки за ранглистата, които ще го изкачат с около 10 места нагоре до №59, или само на седем позиции от най-доброто му постижение досега.