Един от водещите баскетболисти в България през последните две десетилетия Тодор Стойков обяви официално, че слага край на състезателната си кариера.

Най-добрият ни баскетболист в последните 15 години бе много емоционален на днешната си пресконференция, като се разплака, докато съобщаваше, че напуска баскетбола.

"Подготвях се за този миг от една година. Благодаря на абсолютно всички треньори, президенти, съотборници и съперници. Горд съм, че постигнах най-големите си успехи в Черно море и Лукойл Академик, а не в Левски или ЦСКА. Винаги съм се борел само за победа. На мачовете ми беше много по-лесно в сравнение със сега", каза през сълзи Тодор Стойков на пресконференция днес.

Стойков разкри, че възнамерява да се отдаде на дълга почивка, но вече е получил предложение от ръководството на Лукойл Академик да заеме пост в клуба.

"Благодаря на ръководството, но първо ще си почина няколко месеца или година. Ще видя как е от другата страна. Когато вземем правилното решение, ще го обявим. Убеден съм, че Лукойл ще доминира у нас и ще се представи силно в европейските клубни турнири. Има голям брой млади момчета, които трябва да се развиват. Сега е моментът да кажа край и да дам път на по-младите", каза още Стойков.

Легендарният ни баскетболист говори за някои от най-големите успехи в кариерата си. "Има много мачове, които никога няма да забравя. Това са участията ми с Черно море и Лукойл Академик в европейските турнири. С Лукойл победихме Реал Мадрид, Динамо Москва, Арис Солун. Няма да забравя и всички мачове, в които станахме шампиони.

Ще помня и победата с националния отбор срещу Италия. Нямахме победа срещу тях повече от 40 години. Гордея се с това, че съм бил капитан на Лукойл и на националния отбор. Най-дълго ще помня мачовете ни срещу Левски в последното десетилетие, защото след победите срещу тях, печелехме шампионската титла".

В знак на уважение от клуба ще организират бенефис на Тодор Стойков с някой от водещите отбори в Европа, а номерът му ще бъде изваден от употреба.

"Благодаря на Тошко. Имали сме разминавания през годините, но сме постигали това, за което сме се борили. Той има предложението и сам трябва да реши. Със сигурност остава посланик на нашия клуб в България", заяви директорът на ОСК Лукойл Сашо Везенков.

Тодор Стойков е роден на 3 март 1977 година във Варна. Започва кариерата си в Черно море, а за мъжкия тим на "моряците" дебютира през 1995 г., когато е 17-годишен. В България е играл още за Лукойл Академик, като е единственият баскетболист, който взема участие в 11-те поредни титли на "студентите".

В кариерата си е играл още за италианските Розето Баскет и Скафати Баскет, и за испанския Памеса Валенсия.

За националния отбор на България Стойков играе 15 години, като взема участие на две европейски първенства - през 2005 и 2009 г.

В кариерата си има общо 13 титли на България и 9 Купи на страната, a осем пъти е избиран за баскетболист №1 на България.