България разгроми с 3:0 гейма (25:17, 25:23, 25:20) победителя от последните три издания на Световната волейболна лига и основен фаворит за спечелването на тазгодишната надпревара - отбора на Бразилия, за 1 час и 15 минути пред малобройните зрители в Спортна зала Лужники в Москва.

Възпитаниците на Мартин Стоев излязоха със самочувствие, направиха разлика от няколко точки и успяха да я задържат през цялото време. Нашите момчета затвориха бързо първия гейм със солиден аванс от 8 точки срещу "селесао".

Българите имаха изразително превъзходство както при атаките (64:25%), така и на блок (46:29%).

Националите ни за пореден път демонстрираха силата си на сервис и предизвикаха реакция на притеснение и дори недоумение на лицето на старши треньора на олимпийските и световни шампиони Бернардо Резенде.

Вторият гейм започна доста по-нервно, като борбата се водеше точка за точка. "Трикольорите" все пак успяха да вземат първата техническа пауза (8:7), след която последва известно успокоение в състава на нашите и те успяха да натрупат аванс от няколко точки - 16:12 при второто прекъсване.

Предимството обаче скоро бе преодоляно от съперниците ни, които буквално ни дишаха във врата, следвайки ни на едва 1-2 точки. Последните няколко точки се превърнаха в игра на нерви, като напрежението достигна своята кулминация при 24:23, когато отборът ни трябваше да се бори за последната точка и затварянето на втория гейм.

Селекционерът Мартин Стоев поиска таймаут и след като даде решаващи наставления на избраниците си, след сервис, изпълнен от Матей Казийски, българите взеха гейма - 2:0 (25:23).

Третият гейм започна шеметно за нашите, които поведоха с 4:0. Скоро след това обаче бразилците се окопитиха и успяха да изравнят при 5:5. Това обаче не сломи духа на българите и те отново се откъснаха с няколко точки за първата техническа пауза - 8:5.

Притеснението и припряната игра в бразилския лагер станаха още по-изразителни. Това естествено се отрази на играта им и българският тим взе и втората техническа пауза - 16:13.

Подемът на нашите продължи и 7 точки преди края на третия гейм разполагахме с 5 точки аванс срещу основния фаворит за трофея - преднина, която остана и като точкова разлика след края на последния решаващ трети гейм - 25:20.

Владо Николов, който бе номер едно при реализаторите на начален удар след края на груповата фаза, стана и най-резултатен играч при разгромната победа на българите. Той записа в актива си 16 точки, а с 14 се разписа Матей Казийски. 

Стартови състави:

БЪЛГАРИЯ:

Евг. Иванов, Хр. Цветанов, А. Жеков, М. Казийски, Вл. Николов, Т. Салпаров, Пл. Константинов

БРАЗИЛИЯ:

А. Елер, Ж. Жиба, А. Насименто, Р. Сантана, Р. Гарсия, Д. Амарал

Съдии на двубоя:

Анин Ванг (Кит) и Осама Сакайде (Яп).

Мартин Стоев: Ще срещнем Бразилия още веднъж в турнира