Испанският клуб Барселона е замесен в подкупване на длъжностни лица на ФИФА, твърди „The Telegraph".

Дъщерята на бившия член на Изпълнителния комитет на ФИФА Рикардо Тейшейра, който взе участие в избора на Русия и Катар за домакини на Световното първенство по футбол през 2018 и 2022 г., е получила на своята сметка 2 милиона паунда от бившия президент на Барселона Сандро Росел.

По този начин, Тейшейра се е опитал да прикрие следите от получаването на подкуп. През 2011 г. той е открил сметка на името на дъщеря си, която тогава е била на едва 10 години. Както е известно,в момента тече разследване на бразилската полиция, като Тейшейра е обвинен в приемане на подкуп в замяна на това да даде гласа си за Катар.

По време на разследването е установено, че преведените средства по сметката на дъщеря му са преведени от Сандро Росел.

В Барселона подчертават, че нямат никаква информация, относно случилото се, но разследващите подчертават, че именно след избора на Катар за домакин на Мондиал 2022, компанията "Qatar Airways" е станала генерален спонсор на клуба.

Адвокатите на Тейшейра потвърждават факта, че преводът на парите по сметката на дъщерята на обвиняемия е именно от Росел, но настояват, че това няма нищо общо с вота.


Бившият челен на Изпълнителния комитет на ФИФА и бившият президент на Барселона са обвиняеми по няколко дела, свързани с финансови измами. Росел  дори беше принуден да подаде оставка от поста си в каталунския клуб заради скандала около трансфера на Неймар.