Topsport.bg продължава рубриката си „Историята на Шампионска лига: 60 битки, 60 купи", посветена на най-великия клубен футболен турнир. В 60 поредни материала ще ви запознаем с всички издания на надпреварата. Тази седмица на фокус е кампанията през сезон 1980/81 година.

1981 ГОДИНА: ЛИВЪРПУЛ (АНГЛИЯ) - РЕАЛ (МАДРИД, ИСПАНИЯ) 1:0

СТАРТ НА ТУРНИРА С 33 ОТБОРА

През 1980-а година започва 26-ото издание на турнира за Купата на Европейските шампиони. Участие вземат 33 отбора - 32 национални шампиона и предходния сезон и английският Нотингам Форест като актуален носител на трофея.

В единствения сблъсък от предварителния кръг унгарският Хонвед громи с 11:0 общ резултат малтийския Валета - победи с 8:0 и 3:0. И намира място в Първи кръг, където са следните тимове:

Нотингам Форест (Англия), ЦСКА (България), Линфийлд (Северна Ирландия), Нант (Франция), Олимпиакос (Гърция), Байерн (Мюнхен, Германия), Лимерик (Ейре), Реал (Мадрид, Испания), Улу ПС (Финландия), Ливърпул (Англия), Динамо (Тирана, Албания), Аякс (Холандия), Динамо (Берлин, ГДР), АПОЕЛ (Кипър), Абърдийн (Шотландия), Аустрия (Австрия), Трабзонспор (Турция), Шомберки (Полша), Халмстад (Швеция), Есбер (Дания), Вестманея (Исландия), Баник (Острава, Чехия), Жьонес Еш (Люксембург), Спартак (Москва, СССР), Викинг (Норвегия), Цървена звезда (Югославия), Интер (Италия), Университатя (Крайова, Румъния), Спортинг (Португалия), Хонвед (Унгария), Брюж (Белгия) и Базел (Швейцария).

ПЪРВИ КРЪГ: ДВУКРАТНИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН НОТИНГАМ В КРАКАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЦСКА!

1980-а година - българският шампион ЦСКА шокира Европа, шокира цял свят. „Армейците" от София детронират двукратния първенец на Стария континент - Нотингам Форест. И то с две победи - с по 1:0. Легендарният треньор на англичаните Брайън Клъф е със затворена уста. След като е заявил на пресконференция, че ще разгроми българите с 5:0... Убиецът на колоси ЦСКА пак е тук след 7-годишно затишие.  Отново повтаря операцията по детрониране на действащ европейски шампион.

ЦСКА печели юбилейна 20-а титла в „А" група. Начело на отбора е младият треньор Аспарух Никодимов. Паро успява да направи тим, за който се говори дълги години. На „Армията" са Иван Зафиров и Цоньо Василев, както и младите Спас Джевизов, Цветан Йончев, Ружди Керимов, Пламен Марков, Георги Илиев. В началото на кариерата си е великият защитник Георги Димитров-Джеки.

На 17 септември 1980-а година пред повече от 60 000 зрители на стадион „Васил Левски", ЦСКА взривява Нотингам. Българите играят като за последно. „Червените" имат 3 пъти повече удари към вратата и 3 пъти повече корнери. Великият миг настъпва в 70-ата минута, когато Цветан Йончев успява да разкъса английската отбрана. Топката е в мрежата зад Шилтън, ЦСКА печели с 1:0.

Чудото се случва на "Сити Граунд". С феноменален гол на Ружди Керимов ЦСКА печели и втория мач срещу Нотингам. Така „армейците" прибавят в колекцията си втори скалп на действащ европейски шампион след този на трикратния първенец Аякс.

Ето отзвука в световната преса:

„Гадзета дело спорт": Най-авторитетният турнир започна с голяма изненада - загубата в София на шампиона Нотингам.

„Би Би Си": Господството на Нотингам в КЕШ е вече легенда. Той беше детрониран от ЦСКА. Българите играха добър, техничен, интелигентен и красив футбол.

„Ивнинг Поуст": Не виждаме защо ЦСКА да не стане европейски шампион. Българите показват изключителна игра, с която могат да надделеят над всеки отбор в света.

„Таймс": Европейският шампион от последните две години вкуси горчивата участ да бъде елиминиран, и то още в първия кръг. Няма право да се оплаква - българите бяха отборът с по-голямо въображение.

Отстраняването на Нотингам бележи началото на най-великата епоха, на най-колосалните европодвизи на ЦСКА. В следващите 4 години тимът печели срещу шампионите на Англия, Испания, Франция, а за 18 минути нокаутира и Байерн (Мюнхен).

1/8-ФИНАЛ: ПОЛСКИЯТ ШОМБЕРКИ Е МАЛКА ХАПКА ЗА ЦСКА

След като отстранява Нотингам, ЦСКА е на гребена на вълната. На 1/8-финалите срещу „армейците" се изправя полският Шомберки. Ще е голяма изненада момчетата на Паро Никодимов да отпаднат от този съперник.

ЦСКА приема Шомберки на на 22 октомври 1980-а година. И го прави на пух и прах! Неудържим е Цецо Йончев, който записва хеттрик. Той е точен в 22-ата, 58-ата и 60-ата минути. Ради Здравков ознаменува добрата си игра с красиво попадение в 75-ата минута за крайното 4:0 в полза на ЦСКА.

„Доволен съм и от резултата, и от играта, Помогна ни богатият опит в турнирите", казва след разгромната победа треньорът Аспарух Никодимов.

Въпреки този резултата, ЦСКА излиза пределно мотивиран за победа и в реванша. „Армейците" я постигат с 1:0, а този път голмайстор е Спас Джевизов. В мразовитата вечер на стадион „Рух", успехът е видян от едва 1000 души по трибуните. ЦСКА мечтае за нещо голямо, ЦСКА е на 1/4-финал в турнира за Купата на Европейските шампиони!

1/4-ФИНАЛ: КРАЙ НА „ЧЕРВЕНАТА" ПРИКАЗКА, БЪДЕЩИЯТ НОСИТЕЛ НА ТРОФЕЯ ЛИВЪРПУЛ ГРОМИ ЦСКА

Никодимов и компания се изправят срещу друг отбор от Англия след Нотингам - легендарният Ливърпул. Никой в ЦСКА не мисли да се дава без бой. Но 4 март 1981-а година се превръща в болезнен ден за българският шампион...

45 000 зрители са заели местата си на митичния „Анфийлд" в очакване любимците им от Ливърпул да поднесат нова победа в Европа. Едва ли дори най-смелите мечти на „мърсисайдци" се припокриват с реалността - „червените" от Англия разбиват „червените" от София с 5:1. Над всички е Греъм Сунес, който бележи 3 пъти във вратата на Джони Велинов. Лий и Макдермът вкарват останалите 2 гола. Почетното попадение за ЦСКА е дело на Йончев.

„Армейците" са решени да се реваншират на своите фенове, побеждавайки Ливърпул в България. Надмощието е привидно на страната на ЦСКА, но над тях тегне психическото бреме от предния мач. Рей Клемънс е безупречен на вратата и ликвидира всяка възможна заплаха. В 54-ата минута той отразява канонада от удари на българите, а после и воле на Велков. Върхът е в 81-ата минута, когато за събаряне на Йончев е отсъдена дузпа, но Клемънс спасява и удара на Пламен Марков от бялата точка. В крайна сметка голът на Джонсън още в 11-ата минута се оказва единствен в двубоя и Ливърпул постига втора победа срещу ЦСКА.

Така „армейците" приключват участието си в турнира за Купата на Европейските шампиони. Унизени от Ливърпул. Те не забравят погрома на „Анфийлд". И ще си го върнат на „мърсисайдци" съвсем скоро...

ПОЛУФИНАЛИ: РЕЙ КЕНЕДИ Е ГОЛЕМИЯТ ГЕРОЙ НА ЛИВЪРПУЛ СРЕЩУ БАЙЕРН, РЕАЛ СЕ СПРАВЯ С ИНТЕР

Полуфиналите през сезон 1980/81 година са повече от интересни. Няма как да не е така, когато в Топ 4 са представители на футболните сили Англия, Италия, Испания и Германия. Отстранилият нашия ЦСКА Ливърпул се изправя срещу Байерн (Мюнхен), най-титулуваният отбор в турнира Реал (Мадрид) мери сили с Интер.

След нулево равенство в Ливърпул, всичко в спора между „червените" от „Анфийлд" и Байерн се решава в Германия. Мачът е нервен, по всичко личи, че ще има продължения, а защо не и дузпи. Но идва късна драма... В 83-ата минута Рей Кенеди шокира феновете на домакините - 1:0 за Ливърпул! Следва щурм на Байерн. Карл-Хайнц Румениге изравнява резултата в 88-ата, но за пълен обрат няма време. Така англичаните отново са на финал за Купата на европейските шампион заради гол на чужд терен.

В другия полуфинал Реал приема Интер на препълнения до краен предел стадион „Сантяго Бернабеу". „Белите" взимат инициативата още от първата минута. Натискът им дава желания резултат в 29-ата минута. Тогава звездата на Реал Карлос Сантиляна най-сетне успява да разпечата вратата на Ивано Бордон. Нов масиран натиск в началото на второто полувреме довежда до втори гол в полза на Реал, дело на Хуанито. „Кралете" отиват за реванша в Милано с комфортна турнирна преднина.

Италианският отбор опитва да заличи пасива, но без успех. Все пак Интер стига до успех - 1:0. Голът пада в 57-ата минута, точен е Грациано Бини.

ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ: ОТНОВО ПОСЛЕДНИ 10 МИНУТИ НА МАЧА, ОТНОВО КЕНЕДИ, ОТНОВО ЛИВЪРПУЛ ШАМПИОН НА ЕВРОПА!

Купата на Европейските шампиони остава за 5-а поредна година в Англия, сменяйки витрината на Нотингам Форест с тази на Ливърпул.

Първите минути във финала са за англичаните. В 11-ата минута Алан Кенеди шутира от 30 метра, но вратарят на Реал Агустин Родригес успява да избие топката. Мадридчани отвръщат с хубав удар на Хуанито, който обаче не поразява целта.

Точно преди почивката Ливърпул пропилява още една чудесна възможност. Фил Нийл напредва по дясното крило и подава към Далглиш, който продължава топката към Греъм Сунес. Звездата на „мърсисайдци" обаче е разочарован от правещия силен мач страж на „белите" Родригес.

През второто полувреме Камачо се опитва да прехвърли Клемънс, но топката минава над горната греда. Реал увеличава темпото с всяка изминала минута, докато Ливърпул предпочита да владее повече топката, да стига до наказателното поле на испанците с многоходови атаки.

Най-добрите играчи на „червените" Далглиш и Сунес са напълно обезличени от защитата на съперника.

Героят на Ливърпул отново се казва Кенеди. Но не Рей, който класира отбора на финала с гола си срещу Байерн в Германия, а Алан Кенеди. Въпреки че замесен в победното попадение на англичаните е и Рей. Той хвърля топката от тъч към съфамилника си. Алан поема коженото кълбо с гърди. Защитник на Реал се опитва да му отнеме топката, но не успява. От малък ъгъл, Алан Кенеди прокарва топката покрай вратаря на Мадрид Родригес - 1:0 за Ливърпул!

„Червените" от „Анфийлд" печелят третата си Купа на Европейските шампиони. Доминацията на английския футбол продължава.

СТАТИСТИКА

 

Ливърпул (Англия) - Реал (Мадрид, Испания) 1:0

1:0 Алан Кенеди (81 мин)

Ливърпул: Клемънс, Нийл, А. Кенеди, Ф. Томпсън (к), Р. Кенеди, Хансен, Далглиш (85 мин - Кейс), Лий, Джонсън, Макдермот, Сунес

Треньор: Боб Пейсли

Реал (Мадрид): Родригес, Кортес (87 мин - Пинеда), Камачо, Щилике, Сабидо, Дел Боске, Хуанито, Сантос, Сантиляна (к), Навахас, Кънингам

Треньор: Вуядин Бошков

Жълти картони: Р. Кенеди (Ливърпул), Щилике (Реал)

Стадион: „Парк де Пренс", Франция

Публика: 48 360 зрители

Съдия: Карол Палотай (Унгария)