Манчестър Сити загуби дербито с Тотнъм, в срещата между двата тима от 26-ия кръг на английската Висша лига.

"Гражданите" отстъпиха с 1:2, след попадения на Хари Кейн от дузпа, както и на Ериксен, разписал се 7 минути преди последния сигнал. Почетният гол за домакините бе дело на Ихеаначо.

Според голяма част от специалистите обаче, единайсетметровият наказателен удар за гостите в двубоя днес не бе особено справедлив.

Иначе и двата отбора имаха за категорична цел да стинат до пълните три точки в сблъсъка, за да останат в битката за върха в Премиършип.

След днешния си обрат срещу Лестър (2:1), Арсенал е вече втори в класирането, като разполага с актив от 51 точки - две по-малко от "лисиците". Сити бе с 47 пункта, а "шпорите" имаха с един повече преди сблъсъка помежду си.

Сега обаче лондончани са вече рамо до рамо с Арсенал, а според мениджъра си Почетино не им пречи "да се пробват" и за спечелването на шампионската титла на страната.

След нулева първа част, осеяна както с няколко положения пред двете врати, така и с доста нарушения, основно в средата на терена, истинската драма на "Етихад" бе запазена за вторите 45 минути.

Само няколко минути след почивката, след центриране на Дани Роуз в наказателното поле на Сити, се стигна и до най-спорната ситуация в мача.

Бранителят понечи да асистира на наредилите се в полето пред Харт свои сътборници, но вместо това топката намери тялото на Рахийм Стърлинг.

Реферът Марк Клатенбърг сигнализира, че правилата са били нарушени и без да се поколебае посочи бялата точка. Хари Кейн се нагърби с отговорността и с прецизно изпълнение не остави шансове на съотборника си в националния отбор на Англия, защитаващ вратата на съперника.

Повторенията на положението обаче съвсем не убедиха аудиторията в правотата на решението, взето от Клатенбърг. Дори напротив - показаха, че Стърлинг по-скоро е играл с гърба си, като определено не е имало умисъл в действията му, тъй като той дори не успяваше да проследи траекторията на движение на кълбото.

Така или иначе резултатът бе налице - Тотнъм поведе, след което се прибра почти изцяло в отбрана, изчаквайки нов, решителен шанс на контраатака.

Такъв така и не се откриваше, като единственото, което заслужаваше да се отбележи на първо време, бе удар в гредата на Туре.

В 74-ата минута златната резерва на Сити напоследък - Ихеаначо вкара за 1:1, непосредствено след като се появи в игра, но Кристиан Ериксен бе безкомпромисен 7 минути преди последния сигнал, когато след асистенция на Ламела оформи крайното 1:2.

Така битката за върха на Острова, макар и след тази откровена неточност в мача, се завърза неимоверно, като едва ли някой може със сигурност да предвиди кой ще е новият шампион на Англия.

Ето и с кои започнаха тази вечер Пелегрини и Почетино:

СИТИ: Харт, Компани, Клиши, Сабалета, Отаменди, Силва, Туре, Фернандиньо, Фернандо, Стърлинг, Агуеро

ТОТНЪМ: Лорис, Роуз, Уокър, Алдервайрелд, Вимер, Дайър, Дембеле, Ериксен, Али, Сон, Кейн

Съдия: Марк Клатенбърг

Стадион: "Етихад"