Футболен клуб ЦСКА е претърпял различни трансформации през годините, но задаващата се такава с "червените" предизвика редица дискусии и безспорно е най-важната от всички.

По-голямата част от феновете на "армейците" подкрепят идеята ФК ЦСКА да замени ПФК ЦСКА и да продължи започнатото от него участие във "В" група, но има и такива, които са против този вариант.

Другата опция, която предложи финансовият благодетел на клуба от Борисовата градина Гриша Ганчев, по време на общото събрание, бе да бъде купен лиценз на тим от "А" група - идеята категорично бе отхвърлена от привържениците на 31- кратният шампион на България.

Странно е, че никой не повдига темата за оздравяване на сегашното дружество ЦСКА - това бе обещано от Ганчев, когато пое властта на "Българска армия" и с влизането на синдик мисията изглежда възможна. Каква е разликата ФК ЦСКА да бъде припознат за ЦСКА, а не да речем Литекс, нали пак е друго дружество!? Нали точно "оздравяването" бе причината Ганчев да бъде предпочетен пред Васил Божков, който от самото начало предложи вариантите споменати от ловешкия бизнесмен по време на общото събрание.

По всичко изглежда, че Ганчев надхитри Божков, макар и не с игра по феърплея.

Към днешна дата пътят пред ЦСКА е един - ново дружество, което да наследи старото и да изкупи активите му.

Остава правната комисия и Изпълкомът на Българския футболен съюз да се произнесат, че подобен сценарий е възможен и най-вече законен(през годините примери много). В противен случай симпатизиращите на ЦСКА ще бъдат подведени за пореден път. И този път едва ли ще се стигне до обединението, което предизвика изхвърлянето от елита. Пращане на ЦСКА в "А" областна група би имало фатални последици.

Ако планът на Ганчев сработи, то наистина ЦСКА има своя Спасител. Спасител, който може да възроди най-титулувания български клуб, да положи стабилни основи и да го върне отново на Европейската сцена.