Не може да има столица на спорта, без да има къде да спортуват в часовете по физкултура децата в училищата и детските градини. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при проверката на новия физкултурен салон в 199-то ОУ в ж.к. „Левски".

"Салонът е готов, с акт 15. Очаква се до средата на януари месец да има акт 16 и от втория срок, децата да имат пълноценни часове по физическо възпитание, както в салона, така и да използват по-малките зали за фитнес и художествена гимнастика", заяви Фандъкова. Тя посочи, че стойността на тази инвестиция от страна на Столична община е малко над 600 хил. лева.

"Всъщност бяха отпуснати 800 хил. лева, но кметът е провел обществена поръчка и е постигнал чувствително по-ниска цена. В момента салонът се оборудва, трябва да се отопли", допълни Йорданка Фандъкова. По думите ѝ, това е третият спортен проект за тази година, който общината завършва. "В началото на годината беше завършен басейнът в 88 СОУ, в което изградихме и голяма спортна зала, като средствата там, бяха от държавата, по време на предишния мандат на правителството на Бойко Борисов. Тогава бяха отпуснати средства за две спортни зали", уточни Фандъкова.

"С общински средства оборудвахме и довършихме още един физкултурен салон в училище, в което нямаше такъв - училището в Суходол. Следващата година продължаваме с 98 НУ училище в ж.к. „Надежда". Там също няма физкултурен салон. Това е и нашата амбиция - да довършим това, което не е било свършено навремето и да се опитаме да правим нещо ново. Това ще бъде ново училище в с. Герман, което ще построим с физкултурен салон", допълни столичният кмет.

На въпрос, дали има и други училища без физкултурни салони, Фандъкова отговори: "Да, има още няколко училища, които са на нашето внимание. Фрапиращ например е Френската гимназия, в която физкултурният салон е в самата сграда на последния етаж. Там имаме подготвен работен проект. Френската гимназия е включена в интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Там очакваме в следващите години да изградим хубава спортна база, заедно с разширение на училището."

"За 2015 година сме заложили в бюджета средства за разширение и на Първа английска гимназия, заедно с ремонт на физкултурния салон и надстрояване на самия салон, за да се разшири училището. Това са училища, които се развиват много добре", каза още Йорданка Фандъкова.