Испания посочи доста неочакван наследник на Карлос Моя като капитан на отбора си за купа "Дейвис". За първи път в историята на иберийската страна и общо пети в историята на турнира, жена ще застане начело - Гала Леон. Досегашните 4 случая са Тамара Семикина (Молдова, 1995-2001), Франческа Гуардили (Сан Марино, 2002-2004), Фарах Даюб (Сирия, 2009) и Мария-Елена Гитенс (Панама, 2011).

Моя напусна поста след поражението с 1-3 от Бразилия, което подсигури отпадането на Испания в група 1 на зона Европа/Африка за първи път от 18 години насам. "Оказа се, че заради травми, ангажименти по други турнири или липса на мотивация, от всички испанци в Топ 100 мога да разчитам единствено на Марсел Гранойерс и Роберто Баутиста Агут - обясни тогава Моя. - Вратата от моя страна винаги е отворена, стига купа "Дейвис" отново да се превърне в истинска цел за тенисистите".

Да видим как 40-годишната Гала Леон ще успее да се справи с тази цел. През кариерата си, тя има 1 WTA титла в Мадрид пред 2000 г., когато достига и върховото за нея 27-о място в ранглистата.

В Големия шлем най-сериозните ѝ успехи се изчерпват с две достигания до четвърти кръг на Ролан Гарос (1996, 1999), играла е и пет пъти за "Фед къп". До юли тази година Леон работеше като спортен директор по физическата подготовка към испанската тенис федерация.