Григор Димитров приключи рано-рано участието си на Мастърса в Синсинати и не успя да защити спечелените 90 точки през изминалия сезон, но въпреки това запазва осмата си позиция в тазседмичното издание на ранглистата. По този начин хасковлията си гарантира, че на предстоящия US Open за първи път в кариерата си ще бъде поставен в Топ 8 на турнир от Големия Шлем.

Това означава, че в трети кръг би срещнал тенисист, намиращ се в групата на поставените под №25-32, а именно един измежду Бенето, Карлович, Симон, Хиралдо, Гарсия-Лопес, Росол, Шарди и Вердаско.

Осмата позиция сред поставените ще осигури по-благоприятен жребий за Димитров и на осминафиналите, където ще избегне сблъсък с представителите на Топ 4, тъй като в тази фаза на турнира те ще се изправят срещу играчите от №13 до №16, докато съперници на поставените между №5 и №8, сред които е и хасковлията, ще бъдат тенисистите от №9 до №12, т.е. Мъри, Цонга, Нишикори и Гулбис.

В схемата може да настъпят промени, ако някой от тенисистите се откаже от участие.

Въпреки че запази позицията си в новото издание на АТР ранглистата, през днешния ден българинът се смъква с две места до №7 в класацията "Race to London", по която ще бъдат определени тазгодишните участници на Мастърса на осемте най-добри в Лондон. Причина за този спад стана доброто представяне в Синсинати на Давид Ферер и Милош Раонич, които вече се намират съответно на 290 и 90 точки пред първата ни ракета.

В челото на световната ранглиста няма промени. Води Джокович пред Надал и Федерер. Единствено Раонич изпреварва с едно място Бердих и заема 6-ата позиция.