Светът е притихнал в очакване на новия си волейболен крал. Тази вечер, точно в 21.25 часа българско време, ще започне големият финал на волейболния Мондиал, който в последните седмици, вълнуваше, очароваше, а понякога оставяше горчив привкус.

Бразилия и домакинът Полша ще се срещнат в преследване на своите мечти.

Кариоките поначало бяха сочени за един от фаворитите. Те са световни шампиони в последните три форума /2002-а, 2006-а и 2010-а година/, а сега имат възможността да затвърдят в още по-голяма степен доминацията си.

Съставът на Полша същевременно е сочен за една от най-стабилните селекции на Стария континент, а целта пред домакините на шампионата бе начертана още преди неговия старт. Поляците ясно заявиха, че ще се борят за финала, а и за триумф пред домашна публика.

За да стигне до решителния мач, „селесао" мина трудно през Франция, след 3:2 гейма, а Полша се наложи с 3:1 гейма над Германия.

Веднага след като се класираха за решителния двубой, поляците засвидетелстваха уважение към своя опонент, като признаха безспорните му достойнства, но обявиха уверено, че не се страхуват.