Министърлът на спорта Красен Кралев даде ексклузивно интервю пред предаването "Код Спорт" по ТВ+. Ето какво каза той:

ЗА РАБОТАТА НА СПОРТНИЯ МИНИСТЪР

"Министърът е сезонна работа. И една секунда не съм съжалявал, че приех предизвикателството да стана спортен министър. В тази ситуация, в която се намираме, може би спортът има нужда от човек, който да помогне, да го тласне нагоре. Моята Олимпиада е тази в Токио - може тогава да не бъда министър, но работата ще се види тогава. Битката за възстановяване на корените на българския спорт, битката за часовете по физическо, битката за осигуряване на пари за детски школи, за ново законодателство... Непрекъснатото гонене на медал на всяка цена, непрекъснатото целеполагане на живота от Олимпиада до Олимпиада, не води до никъде. Виждате, че по този начин вървим само надолу".

ЗА ДОПИНГ СКАНДАЛА ВЪВ ВДИГАНЕТО НА ТЕЖЕСТИ

"Ситуацията е тежка, но не и непозната за България. Откакто го развиваме този спорт, има постоянни скандали и сме най-злоупотребяващата страна и федерация със забранени субстанции в историята на този спорт и не разбрахме, че трябва да поемем по друг път. Стигнахме до разбирателство с г-н Тамаш Аян тази глоба да бъде разсрочена в следващите две години. Но тя трябва да бъде платена от федерацията. Нито имаме законовото, нито моралното право да плащаме глоба с допинг".

ЗА ДОПИНГА В РУСКАТА ЛЕКА АТЛЕТИКА

"По-фаталното е, че има много силен корупционен елемент в скандала. Тези спортисти са се опитали да прикрият пробите си. Убеден съм, че Себастиан Коул ще действа безкомпромисно, защото леката атлетика не бива да бъде омърсявана. Понякога съм изненадан от българското общество. Нищо не казваме за отстранените български щангисти, а плачем за руските атлети. Трябва да има еднакъв аршин за всички. Знам, че от 1 януари ще има драстични проверки във всички спортове в целия свят.
В момента правим огромни усилия да намерим средства от европейските фондове за създаване на Национален център по спортна медицина. Ако не се хванем ръка за ръка с науката и със специалистите, няма как да се борим с другите държави, зад които стоят цели щабове".

ЗА ГОДИНИТЕ КАТО ФУТБОЛЕН ПРЕЗИДЕНТ

"Футболът е голяма школа. Ако не бях минал през месомелачката на футбола, щеше да ми бъде много по-трудно сега като министър. Научих се, че трябва да се оправяш в хроничен недостиг на финанси. Когато поех Черно море, отборът беше последен в "Б" група и за девет години го оставих с класиране за евротурнирите през Интертото и с годишен бюджет от 2 млн. лв. Харчиш икономично, без да се злоупотребява и тогава нещата са си на мястото. Вторият ми урок от футбола е да си внимателен със съдиите".

ЗА БАЗИТЕ НА ЦСКА

"Когато си открит с хората и обясняваш откровено каква е ситуацията, не мисля, че може да се стигне до обвинения. През 2014 г., когато на кормилото на спорта се сменихме трима министри, тогава екипът на Сашо Томов използва вакуума, успя да нагнети в публичното пространство идеята, че ЦСКА няма база, няма договор за базите си. Това ми отне шест месеца и все още го обяснявам, че такова нещо няма. ЦСКА си има базите за 25 години без да плаща нито един лев наем. Тази лъжа, тиражирана толкова време, с която това ръководство обясняваше защо не е извадило нито един лев за реконструкция на стадиона, което е техен ангажимент. Като искаш да се занимаваш с футбол, трябва да имаш пари. Футболът е много скъп спорт. Не може да използваш любовта на феновете и да си правиш реклама. Когато говориш за отбори като ЦСКА и Левски, нямаш място да шикалкавиш, трябва да си максимално откровен.

Проблем е, че страната ни мина през много тежка икономическа криза. Стагнацията в цяла Европа още продължава. Няма сериозни инвеститори. Виждате, че типа хора, които са собственици на клубовете, вече е различен. Това са хора с нормален бизнес, които инвестират в спорта поради куп причини. Не е лесно във футбола, там феновете са много чувствителни, иска се резултат веднага. Работата в школите не се извършва по правилния начин. Виждате, че много от треньорите правят грешката да залагат на деца, които имат възможност да си плащат таксите. Бедното момче не го допускаш да играе, защото не може да си плати, той не може да плати на треньора да бъде титуляр в отбора. Когато дадеш на треньора премия не за медал при юношите, а за брой състезатели вкарани в мъжкия отбор, тогава ще обърнат внимание на деца, които са изключително талантливи, но са по-слабички в юношеската възраст и ще ги развият тях. Искрено се надявам, че със създаването на тези школи, както е на Стоичков, както Бербатов има намерение да прави - това са хора, които разбират от футбол. Гледат в перспектива и ще обърнат внимание на всяко едно дете, защото го интересува да произведе продукт, който да продаде в голям отбор след време".

КАК ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА САНКЦИОНИРА ФЕДЕРАЦИИТЕ ЗА ЛОШИ УПРАВЛЕНСКИ РЕШЕНИЯ? (НАПРИМЕР ПРИ ДЕВИЧЕСКОТО НАПРАВЛЕНИЕ В БАСКЕТБОЛА БЕ СМЕНЕН ТРЕНЬОР, КОЙТО Е БИЛ НА ПРАГА МЕЖДУ "А' И "Б" ДИВИЗИЯ, А НАСЛЕДНИКЪТ МУ Е ОСЕМ МЕСТА ПО-НАЗАД)

"Абсолютно никакви лостове нямаме. Не може министерството да се бърка в работата на федерациите. Сами трябва да си сменят ръководството и да си изберат нови ръководители, ако не са доволни от управлението. Няма как да се намесим. Единственият начин е чрез финансови санкции, понеже 90-100% от бюджета на повечето федерации идва от министерството. Ако обаче имат финансови злоупотреби, а не за грешни мениджърски решения. Не знам как е било досега, но от една година насам направихме тотална промяна във финансирането на федерациите и критериите. Всеки бюджет трябва да е заслужен. Имам бърз отговор на всеки въпрос, който ще ми се зададе за финансиране на федерация. Системата е много проста, създали сме математическа формула, в която различните критерии имат различна тежест - примерно международен успех, брой деца, влезли при мъжете, картотекирани състезатели. Тенденцията е да отрязваме тези федерации, които не работят пълноценно, а са на държавна събсидия. За следващата година приоритет ни е Олимпиадата. Тези спортове, които имат квоти, имат шанс за медали ще вземат повече пари. Другите са социалнозначимите спортове - футбол, баскетбол, хандбал, водна топка. Те не могат да имат международен успех, но ангажират максимален брой деца. Плуването и гимнастиката също са фундаментални спортове. Третата категория са тези, които полагат усилия, но нямат успехи. Тях ще ги подкрепим също. Останалите, които фигурират като федерации само за статистиката и за взимането на държавни средства - моите уважения, поработете и като заслужите, ще ви върнем обратно".

ЗА ОЛИМПИАДАТА В РИО ДЕ ЖАНЕЙРО ПРЕЗ 2016 г.

"В Рио ще е много тежко. Не искам да създавам грешни усещания сред всички българи за представянето там. Спортовете, в които имаме шансове за взимане на медали са бокса и борбата особено при жените, които при нормално съдийство, при шанс биха могли да ни зарадват. Шанс имат и мъжете в тези два спорта. Художествената гимнастика, но там също има силно влияние на съдийството. Те работят с психолог и аз съм убеден, че ще успеят".