Отборът на България сложи край на приказката „Евро 2015". След седмица изпълнена с много емоции и исторически победи, момчетата на Пламен Константинов  останаха на ръка разстояние от бронзовите медали.

Видимо изморени както психически, така и физически след загубата от Франция, гордостта на нацията отстъпи на Италия с 1:3 (20:25, 14:25, 25:23, 20:25) и за пореден път ще трябва да се задоволим с четвъртото място на голям турнир. По този начин „Скуадра адзура" се превръща в „черна котка" за нашия тим, след като за трети път ни спира в двубой за бронза.

Въпреки, че не триумфираха в малкия финал, волейболистите спечелиха сърцата на цялата нация. Владо Николов и компания отново ни накараха да изпитаме онова забравено чувство на национална гордост. Златният медал пък е за всички фенове, които подкрепиха горещо нашите момчета по пътя им към престижното четвърто място.

Срещата не започна никак добре за нашите момчета, които явно все още преживяваха вчерашното поражение от Франция. Резултатът набързо стигна до 2:5, след като  съперника демонстрира отлични блокади. Първото техническо прекъсване дойде при преднина от три точки за италианците, които все пак се пропукаха и в период от този гейм, България успя да стигне до обрат 10:9. Впоследствие обаче Иван Зайцев сериозно подобри играта си от сервис, с което даде необходимата глътка свежест за „Скуадрата". Пламен Константинов опита да промени събитията с няколко пламенни речи по време на прекъсванията. Те обаче не дадоха необходимия резултат, тъй като Владо Николов  на няколко пъти бе хванат на блок. На негово място се появи Ники Учиков, но атаките му също бяха лесна задача за италианската блокада. Геймът приключи със заслужен успех на Италия с 25:20 след 28 минути игра.

Вторият гейм се превърна в същинско фиаско за нашия тим. Изгубили всякаква увереност в крайния успех, момчетата на Пламен Константинов допускаха множество грешки. Тежка контузия получи и Ники Пенчев, който при едно приземяване травмира своето колянов. Националният селекционер пробва да освежи състава, пускайки в игра голяма част от резервите. Така на терена единствен от титулярите остана Виктор Йосифов, но и това не помогна за положителния развой на битката. Италианците доминираха напълно по време на цялата част. Те атакуваха главно чрез звездата си Иван Зайцев, но също така впечатлиха и с поредица от няколко много добри блокади. Така напълно заслужено, те затвориха този гейм след 14:25.

Следващата част стартира точка за точка, като по време на първата техническа пауза, Италия водеше с 8:6. Николай Учиков обаче стабилизира играта си и негови директни точки от сервис но донесоха лекото предимство от 14:12. За разлика от предишните геймове, сънародниците ни демонстрираха така необходимото постоянство и изковаха комфортна преднина от 24:21. Така стигнахме до цели три шанса, с които да направим 1:2 гейма. Италианците отразиха първите два след добри сервиси на Хуантоарена. Те обаче бяха безпомощни при атаката на Учиков -25:23!

Резултатът започна с точка за точка до 4:4. Последва грешка на италианците и отлична блокада на нашите за 6:4. Италианците поискаха прекъсване. След мощна атака на Учиков българите стигнаха до първата пауза при 8:7.

Благодарение на добри сервиси на Зайцев Италия поведе с 16:12. Така те стигнаха до комфортен аванс по време на техническото прекъсване. Събитията не се промениха и до края, когато геймът бе спечелен с 20:25.

Минути след края на срещата, националите ни направиха почетна обиколка, с която обраха аплодисментите на хилядите привърженици в "Арена Армеец".

БЪЛГАРИЯ-ИТАЛИЯ 1:3 (20:25, 14:25, 25:23,20:25)

ЗАЛА: "АРЕНА АРМЕЕЦ"

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Владимир Николов, Николай Пенчев, Тодор Алексиев, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов - Владислав Иванов-либеро

ИТАЛИЯ: Симоне Джанели, Иван Зайцев, Филипо Ланца, Османи Хуанторена, Симоне Бути, Матео Пиано - Масими Колачи-либеро