Лукойл Академик постигна трудна победа срещу Балкан с 87:83 в мача между първите два отбора във временното класиране на ТЕСИ Национална баскетболна лига.

Срещата се игра в спортния комплекс в Правец, а победата е 16-а поредна и общо 21-ва за шампионите, като те имат и една загуба. Балкан продължава да е втори с актив 16-6, като при победа срещу Спартак утре Левски ще се изравни с него. Въпреки това второто място на ботевградчани е в техните ръце, тъй като при две победи до края – над последните в класирането Черноморец и Берое, те няма как да бъдат изместени.

В следващия кръг баскетболистите на Сашо Везенков, които още миналия кръг спечелиха редовния сезон, ще излязат в друго дерби – срещу Левски, а Балкан гостува на Черноморец.

Лукойл поддържаше преднина през цялата среща като на моменти тя достигаше двуцифрено измерение. С тройка в началото на последната част Александър Груев от Балкан направи разликата само точка, но домакините веднага отвърнаха със серия от 8-0. Макар че в края Балкан отново бе близо до обрат, Лукойл не го позволи и спечели.

Антъни Уийдън бе най-резултатен за Лукойл с 19 точки, а Аландо Тъкър вкара 18 точки за победителите. По 13 отбелязаха Юре Лалич и Божидар Аврамов (7 асистенции и 5 борби).

За Балкан 24 точки отбеляза Ноа Далман, 15 записа Павел Маринов, а с 11 и 7 асистенции се отчете Станимир Маринов.