Финландецът Кими Райконен направи впечатляващ дебют за Ферари и спечели Гран При на Австралия, първи старт от сезона във Формула 1.

Райконен, който замени прекратилия кариерата си германски ас Михаел Шумахер, тръгна от първа позиция и остави на 7.2 секунди зад себе си двукратния световен шампион Фернандо Алонсо от Испания с Макларън. Трети е новакът Луис Хамилтън от Великобритания, също с Макларън.

Това е 10-та победа в кариерата на Райконен и той я спечели със завидна лекота, като стана първият пилот с успех при дебюта си за Ферари от Найджъл Менсъл в Бразилия през 1989 година.

"Дори нямаше нужда да караме на ръба на възможностите на колата. Най-големият ми проблем беше с радиото, което отказа точно преди старта", каза Райконен.
22-годишния дебютант Хамилтън, направи великолепно състезание и затвърди прогнозите, че го чака бляскаво бъдеще във Формула 1. Най-младият пилот на решетка изпревари съотборника си Фернандо Алонсо още на старта и дори води в продължение на четири обиколки, но след влизанията в боксовете финишира трети.

Хамилтън стана 55-ия пилот в историята с точки още в първото си състезание. Британецът е най-младият пилот с място на подиума, а освен това е първият новак в тройката след канадеца Жак Вилньов, който през 1996 година завърши втори в Мелбърн.

"В екстаз съм! Да водя още в първото си състезание е фантастично чувство. Доста е трудно, когато зад гърба ти кара двукратен световен шампион", заяви Хамилтън, който е и първият тъмнокож пилот във Формула 1.

Алонсо беше доста по-сдържан и каза, че е доволен от дебюта си с Макларън, но не се поддаде на крайни емоции.

"Очевидно винаги е по-добре да печелиш, но днес просто не беше възможно. Смятам, че можем да сме доволни. Болидите на Ферари бяха малко по-бързи от нас този уикенд", каза Алонсо.

Германецът Ник Хайдфелд с БМВ Заубер тръгна трети на старта, но завърши четвърти и остави зад себе си Джанкарло Фисикела от Италия с Рено, а бразилецът Фелипе Маса с Ферари се нареди шести. Нико Росберг вкара Уилиамс в точките със седмото си място, а Ралф Шумахер с Тойота е последният пилот с актив от Гран При на Австралия с осмата си позиция.

Маса направи много добро състезание след като заради смяна на двигател трябваше да тръгне от последната редица. Бразилецът обаче показа истинските си възможности и си проби път до шестото място.

Гран При на Австралия откри първия сезон от 1991 година, който ще бъде без Михаел Шумахер. Райконен обаче демонстрира, че Ферари няма нужда да се притеснява от оттеглянето на седемкратния световен шампион. Само шестима пилоти не бяха затворени от финландеца с една обиколка.

"Доста време мина откакто чухме химна на Финландия за последен път. Италианският го чуваме доста често", каза Райконен, чиято последна победа беше през 2005 година.
шефът на Ферари Жан Тод, който прие купата на победителите за Ферари, по време на церемонията по награждаването подаде мобилния си телефон на Райконен.

"Мисля, че беше Михаел, но връзката беше доста лоша, така че нищо не разбрах", каза финландецът с усмивка.