Отборът на Барселона официално бе коронясан като новия шампион на Испания. Момчетата на Луис Енрике отпразнуваха поредната си титла пред пълните трибуни на „Камп Ноу", а тържеството се превърна и в едно емоционално „довиждане", което Шави Ернандес си взе с публиката от каталунската столица.

Малко преди това, Барса изигра протоколен мач срещу Депортиво (Ла Коруня), който завърши при съмнителния резултат 2:2. Финалистът в ШЛ поведе с 2:0 след попадения на Лео Меси, а след това елегантно пусна аванта на своя галисийски опонент, който благодарение на днешната точка успя да се спаси от изпадане.

Единственият повод за дъга в Барса бе това, че Лео Меси не успя да навакса изоставането си от Кристиано Роналдо и така португалецът ще триумфира в голмайсторската надпревара.

Въпреки, че бе дал почивка на голяма част от своите титуляри, тимът на Луис Енрике се добра до ранно попадение. Рафиня Алкантара се възползва от не особено добра намеса на Фабрисио и центрира акуратно в наказателното поле на Депортиво. Там беше величественият Лео Меси, който с глава опъна галисийската мрежа.

Очакващата голово шоу публика на „Камп Ноу" обаче трябваше да почака близо час, за да види ново попадение във вражеската врата. Неймар остана сам срещу Фабрисио, но предпочете да подаде към Меси, който на празна врата с лекота удвои каталунската преднина.

Попадението обаче подейства повече от успокоително за хората на Лучо Енрике, които до края на срещата бяха неузнаваеми. Случайно или не, инициативата изцяло бе отстъпена на борещия се за своето спасение Депортиво.

Така се стигна до 67-ата минута, когато крилото Лукас успя да възвърне галисийските надежди. Нещо повече, те се превърнаха в реалност след още десет минути, след като Диого Соломао отбеляза за сензационното 2:2. Отбраната на Барса се видя в чудо, чудейки се как да изчисти топката от своето наказателно поле. От нейната грешка се възползва португалският национал Соломао, който с безапелационен удар не остави шансове на младия Масип.

До края на мача нови попадения не паднаха, а след това и двата тима имаха повод за радост. Барса стартира празненствата за спечелената си шампионска титла, а Депор шумно отпразнува новината, че ще се радва на елитен футбол и през следващия сезон.

Честито на всички, които подкрепят "блаугранас"!

БАРСЕЛОНА-ДЕПОРТИВО 2:2

1:0 Меси (5'), 2:0 Меси (59'), 2:1 Лукас (67'), 2:2 Соломао (76')

СТАДИОН: „Камп Ноу"

СЪДИЯ: Карлос Клос Гомес

БАРСЕЛОНА: Масип, Адриано, Бартра, Матийо, Вермаелен, Шави, Роберто, Рафиня, Педро, Меси, Неймар (резерви: Браво, Монтоя, Иниеста, Масчерано, Дъглас, Алба, Ел Хадади)

ДЕПОРТИВО: Фабрисио, Лауре, Лопо, Сидней, Канела, Бергантиньос, Боргес, Саломао, Ламас, Кавалейро, Лукас (резерви: Лукс, Инсуа, Родригес, Медунянин, Пощига, Пиера, Коща)