През изминалите десетилетия българските атлети са защитавали достойно и отдадено българския флаг, и олимпийски принципи по света. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчване на Почетен знак на държавния глава на Българския олимпийски комитет (БОК).

Президентът посочи, че за него е изключителна чест, да връчи почетния знак на БОК за приноса му за развитието на спорта в България и за популяризирането на олимпийските ценности в страната, и по света.

„Когато през 1896 г. Пиер дьо Кубертен възстановява древната олимпийска традиция, едва ли е предполагал, че поставя началото на събитие, на процес, който вече десетилетия има водещо място в спортния календар на света. През вековете то пренася посланието за мир, за разбирателство между народите, за толерантност, за честно състезание, но преди всичко за заедност, за сплотеност и обединение около принципи, и върховно постижение.

Ние, като българи се гордеем, че олимпийската идея в България има своята вековна история, че нашата държава е една от 14-те участнички в Първите съвременни олимпийски игри в Атина в края на 19 век ", допълни президентът.