Ливърпул отстъпи пред лидера в класирането на Висшата лига - Челси на "Анфийлд", в дербито от програмата на 11-ия кръг на шампионата в Англия.

Гостите се наложиха с 2:1, с попадения на Кейхил и Коща. Гола за домакините отбеляза Емре Джан, разписал се след щастлив рикошет в тялото именно на Кейхил.

В редиците на домакините се завърна тъмнокожият таран Марио Балотели, което обаче за пореден път през сезона бе без каквото и да било значение за крайния развой на срещата.

Сред имената в състава на мърсисайдци, с които те започнаха в началото, личаха куп познати лица, отсъствали в срещата на отбора с Реал (Мадрид) в Шампионската лига.

За гостите пък на върха в нападението стартира Диего Коща, който не бе особено убедителен, но все пак съумя да докаже на Моуриньо, че травмата му е отшумяла, заедно с болките в стомаха, от които се оплакваше голаджията.

Коща бе подпомаган от Азар и Оскар в предни позиции, като това предполагаше по-скоро динамичен сблъсък, напук на спекулациите на критиците, според които Жозе ще "паркира автобуса" пред вратата на тима си. Така и стана - автобус нямаше, а дербито беше наситено от куп ситуации за отбелязване на гол, но за съжаление на феновете и от редица нарушения.

Резултатът бе открит още в 9-ата минута, като за изненада на критиците Ливърпул бе тимът, който разполагаше с аванс пред съперника си. Това стана възможно след далечен изстрел на Джан, рикоширал щастливо в тялото на Кейхил.

Малко по-рано отново Джан можеше да се разпише, но мерникът му не бе особено точен.

В 14-ата минута разбъркване в полето на Миноле завърши с изравнителен гол във вратата на Ливърпул, след като "виновникът" за първото попадение - Гари Кейхил прати кълбото зад голлинията на опонента. Повторенията и технологичните нововъведения доказаха "изправността" на гола.

Последваха силни минути за гостите, но до почивката те така и не успяваха да материализират превъзходството си.

В 67-ата минута Аспиликуета проби отляво по нападението на съперника и центрира към Коща, който с мощен, в известна степен щастлив шут вкара за 2:1 - резултат, който не се промени до края на срещата.

С основна заслуга за това обаче бе и реферът Тейлър, който 2 минути преди края не отсъди 100-процентова дузпа за Ливърпул, след като вездесъщият тази вечер Кейхил за пореден път не бе убедителен в наказателното поле и топката срещна ръката му.

Така или иначе 9-ият успех за лидера Челси стана факт, докато мърсисайдци остават на незавидната 7-ма позиция.

- Как феновете провокираха Стивън Джерард преди началото на двубоя четете ТУК!

ЛИВЪРПУЛ - ЧЕЛСИ 1:2

1:0 Джан 9'
1:1 Кейхил 14'
1:2 Коща 67'

ЛИВЪРПУЛ: Миноле, Джонсън, Шкъртел, Ловрен, Морено, Джан, Хендерсън, Джерард, Коутиньо, Стърлинг, Балотели

ЧЕЛСИ: Куртоа, Иванович, Кейхил, Тери, Аспиликуета, Матич, Фабрегас, Рамиреш, Оскар, Азар, Коща

Съдия: Антъни Тейлър

Стадион: "Анфийлд"