Роджър Федерер се класира на финала на "Мастърс 1000" турнира в Торонто след много труден успех с 6-1 3-6 7-5 над Новак Джокович. Ударът на швейцареца срещу Ноле има още по-голяма стойност, тъй като го измести от второто място в ранглистата.

Двубоят между двамата бе странен на моменти, а големите майстори само в отделни мигове загатнаха за класата си. Федерер бе на път да разбие Джокович, водеше с 6-1 2-0, но тогава сърбинът се събуди и в края на мача нямаше да е незаслужено, ако бе спечелил.

Носителят на 16 титли от Шлема започна невероятно мача и поведе с 3-0 за по-малко от 10 минути. Федерер нижеше смъртоносни удари в този момент, а бе активно подпомогнат и от Джокович, който започна да реди грешки. Ноле нямаше отговор на своя опонент, предаде за 26 минути първия сет, а в началото на втория изоставаше с 0-2.

Тогава обаче намери сили в себе си, проби и се върна в играта. Нещо повече, шампионът от турнира през 2007-а година успя да покаже психика и да спечели седмия гейм, който продължи 15 минути и мина през 8 равенства, а след това проби и затвори сета с 6-3.

В началото на третия картината от първите два се повтори. Фед проби и изглеждаше, че вече няма да има обрати. Джокович обаче даде всичко от себе си, върна пробива и двамата отново се "захапаха" сериозно. Бекхендът на Ноле по правата започна да намира все по-често линията, но сервисът на Федерер го измъкна от тежки ситуации.

При 5-5 Новак изпусна три възможности да пробие и да сервира за мача, за което си плати скъпо. Подобно на мача им от US Open преди година, точно когато трябваше да дръпне спусъка Ноле зацикли. Федерер се добра до мачбол в следващия гейм, а форхенд на Джокович спря в мрежата и всичко всичко за него приключи.

Роджър се класира на финала днес срещу Анди Мъри. Очакванията са между двамата да се получи здрава битка. Мъри още няма титла за годината, а Федерер е само с една, именно дошла след победа над британеца - на Australian Open.