Доминик Тийм спечели първата си АТР титла в своята кариера. След 2 часа и 48 минути изключително здрава битка, 21-годишният талант успя да пречупи съпротивата на Леонардо Майер, надигравайки го с 6:7(8), 7:5, 7:6(2) във финалния двубой на турнира "Open de Nice Cote d'Azur" в Ница.

Благодарение на този триумф младият австриец се превърна в осмия тенисист, роден след 1990 г., който печели титла на ниво АТР, присъединявайки се към Милош Раонич (6), Григор Димитров (4), Давид Гофен (2), Бърнард Томич (2), Федерико Делбонис (1), Иржи Весели (1) и Джак Сок (1). Доминик Тийм е и първият представител на Австрия, който печели трофея в Ница от създаването му през 1971 г. насам.

С тази победа австриецът си осигури 80,000 евро от наградния фонд и 250 точки за световната ранглиста, с които в понеделник ще подобри рекордното си класиране, изкачвайки се с 11 позиции до №31. Аржентинецът пък напуска състезанието с чек за 42,100 евро и 150 точки, благодарение на които ще прогресира с две места до №22.

Финалният двубой в Ница започна с две бързи подавания за сервиращите, за да се стигне до 1-1, когато последва маратонски гейм при начален удар за аржентинеца. В него Тийм успя да се добере до общо шест възможности за пробив, но в крайна сметка не успя да реализира нито една от тях, а в следващия гейм от своя страна отрази два брейкбола.

Нататък и двамата стабилизираха собствените си подавания и напълно очаквано се стигна до тайбрек, в който Майер набързо пое инициативата, повеждайки с минипробив и 4-1. Младият австралиец обаче продължи да се бори, спаси три сетпойнта и дори се добра до шанс да затвори частта в своя полза при 8-7, но в тези решителни моменти Майер бе по-стабилният играч на корта и измъкна сета с 10-8 точки.

Във втората част аржентинецът на два пъти успя да притисне съперника си от ретур, осигурявайки си възможности за пробив в първия и седмия гейм, но до такът така и не се стигаше. При 5-4 Тийм имаше брейкбол с цената на сетпойнт, който не успя да реализира, но все пак дочака своя момент и нанесе решителния си удар при 6-5, вкарвайки мача в решителна трета част.

Там битката продължи с пълна сила, а сервиращите печелеха комфортно своите подавания, като единственото изключение бе четвъртия гейм, в който Майер трябваше да се справя с два шанса за пробив. В крайна сметка всичко трябваше да бъде решено в нов тайбрек, в който младият австралиец не остави никакви шансове на съперника си и вдигна победоносно ръце след успех със 7-2 точки.