17-годишният пилот на „BULAVTO Racing Team" - Павел Лефтеров ще се състезава с автомобил Lotus Evora GT4 на предстоящите Европейски серии на пистов шампионат GT4.

По-рано днес, в ПГТЕ „Хенри Форд" беше представен целият състав на българския отбор.

Павел е както автомобилен, така и бивш картинг пилот, като разполага с впечатляваща за възрастта си кариера и постижения. Започва професионалния си път в картинга едва на 7-годишна възраст, печелейки титла след титла.

През 2011-а Лефтеров стига до второто място на Световния шампионат, в клас „Джуниър". Още на следващата година пък вдига трофея на републиканското първенство на страната, а през 2013-а се прехвърля в по-висок клас - KZ-2. Няколко месеца след това триумфира и в него, стъпвайки на най-високото стъпало от почетната стълбичка.

В свободното си време, освен с автомобилизъм, Павел практикува редица спортове, сред които плуване и волейбол, а с най-голям интерес (по-скоро разбираемо) следи последните събития в най-популярната автомобилна надпревара в света - Формула 1.

"Надявам се да оправдая високите очаквания към мен", коментира Павел, по време на церемонията днес.

"Всички ние се гордеем с постигнатото, като искам да благодаря на целия ни щаб за положените усилия, както и на "Лотус" за доверието. В интерес на истината се радвам, че послушах съветите на хората около мен и не се заех лично да обучавам сина си. Знаех си, че няма как да съм строг на пистата, а след това да го прегръщам у дома.

Ние в "БУЛАВТО Рейсинг Тийм" решихме и направихме една "лаборатория за мъже", ако мога така да се изразя. Навремето имаше казарма, сега няма, но начините за едно момче да израсне както трябва - като истински професионалист - са много. Ние намерихме нашия", сподели бащата на Павел - Петър Лефтеров.

Lotus Evora Cup GT4 е създаден специално за сериите GT4 на Европейския пистов шампионат. Автомобилът се задвижва от 4-литров V6 агрегат, с мощност от 390 к.с. Двигателят е комбиниран със секвенциална 6-степенна трансмисия Cima.

Лефтеров е вписан със състезателен номер 6 за европейските серии GT4. Първият кръг на надпреварата ще се състои от 4 до 6 април в "Ногаро", Франция. Шампионатът се провежда заедно с ADAC GT Masters и Blancpain Sprint Series. Настоящият шампион е Racing Team Holland.

GT4 е шампионат, в който автомобили от различни марки, но с предварително изравнени възможности, се състезават в два класа. Шампионатът се провежда в 6 уикенда, като във всеки има по 2 състезания с продължителност между 50 минути и час. Всеки автомобил трябва да направи поне едно спиране в бокса, като смяната на пилота не е задължителна.

Календар на състезанията:

04.04 - 06.04 Ногаро/Франция
22.05 - 24.05 Зандвоорт/Холандия
05.06 - 07.06 Ред Бул Ринг/Австрия
19.06 - 21.06 СПА/Белгия
14.08 - 16.08 Нюрбургринг/Германия
02.10 - 04.10 Мизано/Италия