След загубения мач от Арсенал с 1:2 наставникът на Барселона Пеп Гуардиола се нареди в една особена класация до великия сър Алфред Ернст Ремзи, големия Отмар Хитцфелд и не толкова големия Хосе Пекерман. Както разбира се и до много други известни и не чак толкова известни треньори.

На реванша на 8 март между Барселона и Арсенал на "Камп Ноу" ще се разбере дали Пеп е направил фатална грешка, която би изхвърлила прехвалената Барса от осминафиналите в Шампионската лига. Със сигурност на мача на "Емирейтс" в 68-ата минута Гуардиола влезе в капана на историята като допусна христоматийна грешка.

Той смени Давид Вия със Сейду Кейта при резултат 1:0 за неговия отбор. Успокоен от гола на Давид Вия Гуардиола реши, че неговите футболисти ще победят "наивния" Арсенал с лекота. Този треньорски "жест" бе подарък към Арсен Венгер, който веднага вкара в игра Аршавин на мястото на Сонг и Бендтнер на мястото на Уолкот. Неминуемото дойде. След като нямаше кой да смущава защитата на Арсенал, отборът тръгна в атака и в 78-ата минута Ван Перси и в 83-ата Аршавин обърнаха мача за 2:1 за "артилеристите". Наистина не е както бе в Милано 3:1 за Интер. Но все пак до реванша на 8 март тактическият сън на Пеп няма да бъде никак спокоен. А цял свят ще очаква дали Арсенал ще вземе това, което на финала на Шампионската лига през 2006 му бе отнела съдбата. И в частност Тиери Анри и пропускът му на "Стад дьо Франс".

Да се върнем назад във футболната история към христоматийните грешки на антисмените. На 14 юни 1970 година в мексиканския град Гуанахуато на четвъртфинал на световно първенство се срещат вечните съперници Англия и Германия. Мачът за англичаните под ръководството на спечелилия световната титла през 1966 сър Алфред Ернст Ремзи изглежда нарисуван. В 31-ата минута Алън Мълъри бележи първото попадение, а в 49-ата Мартин Питърс доведжда до 2:0 за Англия. Все пак в 68-ата минута светва жълтата лампичка. Вездесъщия Франц Бекенбауер успява да намали на 1:2. В 70-ата минута абсолютно необяснимо Ремзи вади великия Боби Чарлтън, за да го запази за полуфинала.

Но германците и техния също така велик треньор с неизменния каскет Хелмут Шьон това и чакат. Кайзер Франц вече няма кого да пази и се втурва още повече в атака. В 76-ата минута Уве Зеелер изравнява за 2:2, а в продълженията в 108-ата минута дежурния голаджия Герд Мюлер, който става и голмайстор на шампионата с 10 попадения бележи за 3:2.

На 26 май 1999 година битката отново е между англичани и германци. Само,че на клубно ниво и на финал за Шампионската лига между Манчестър Юнайтед и Байерн на стадион "Камп Ноу" в Барселона. Още в 6-ата минута Марио Баслер открива резултата в полза на баварците за 1:0 и уж срещата изглежда решена. Явно така си мисли и Отмар Хитцфелд. Той решава да смени в 80-ата минута сегашния национален селекционер на България Лотар Матеус с Торстен Финк. В продълженията след 90-ата минута се случва чудото. В първата минута Шерингам и в третата Солскяер носят паметна втора купа в този славен турнир за Манчестър Юнайтед след 1968. Така сър Алекс Фъргюсън се нарежда до сър Мат Бъзби.

Пак в по-ново време на 30 юни 2006 на четвъртфинал на световно първенство на Олимпийския стадион в Берлин играят Аржентина и Германия. В 49-ата минута Аяла открива за "гаучосите". В 72-ата минута треньорът на аржентинците Хосе Пекерман решава да смени Рикелме с Камбиасо. И треньорът на германците Юрген Клинсман триумфира. В 80-ата минута Мирослав Клозе изравнява. При дузпите хладнокръвните германци печелят с 4:2. След мача Пекерман подава оставка.

На женския празник 8 март Пеп Гуардиола трябва да покаже мъжки характер и да реши ребуса от загубата от Арсенал в първия мач с 1:2. Ако не успее едно ще е ясно - финал в Шампионската лига между Реал и Барселона в Лондон няма да има. При продължаване на Арсенал ще бъде любопитно дали това ще е годината на Арсен Венгер и ще успее ли да докара тима си на домашен финал в Лондон.