Няма да е лъжа, ако кажем, че Денис Димитров е новата звезда на българския спринт. Роденият в Монтана спортист първо започва да се занимава с футбол, но после бива пленен от Кралицата на спортовете. В спринта на 100 м той има 10,16 сек, което го прави рекордьор при юношите и го нарежда на трето място във вечната ранглиста на България при мъжете. Сребърният медал от Евро 2013 за юноши на 100 м също е негов. Тази година записа победи на 100 и 200 м на европейското отборно първенство в Стара Загора. През юли спечели сребърен медал в спринта на 100 м от европейското до 23 г. в Талин. Между тежките тренировки на лагера в Стара Загора, Денис намери време да отговори на въпросите на "Стандарт".


Как се запали по атлетиката?
- Беше преди 6-7 години. От училище се записах на едно състезание. Взех, че го спечелих и тогава осъзнах, че мога да се занимавам повече с това.

А преди това си тренирал футбол...
- Да, бях в школата на "Литекс", но заради атлетиката спрях. Не съжалявам, честно казано.

На кого искаш да благодариш най-много за развитието си?
- На първо място - на родителите си. После на всичките си треньори. И на сегашната ми - Валя Демирева. Освен това благодаря и на новия ми клуб "Берое". Не забравям и предишния - "Локо" (Русе).

До момента кой е най-ценният ти успех?
- Те са два. Медалите ми от европейските първенства преди две години и този сезон.

Всъщност ти си най-бързият българин в момента. Мечтаеш да станеш най-бързият и в света?
- Всеки атлет иска да стане така. Но за съжаление доминацията на тъмнокожите е много силна. По-скоро бих се надявал някой ден да стана най-бързият европеец - или поне да бъда в Топ 10 на света.

Имаш ли идоли?
- Може да прозвучи банално, но се възхищавам на най-добрите в моите дисциплини - Юсейн Болт и Джъстин Гатлин. Все пак трябва да се учиш от най-силните, за да станеш такъв.

Малко ти остава до квота за Рио, вярваш ли, че ще успееш?
- Разбира се, да. На първо място обаче се надявам да съм здрав, да нямам травми. Всичко друго ще дойде. Целта е естествено олимпиадата. Пък там вече ще видим.

Сега сте на лагер в Стара Загора. Остава ли свободно време?
- Сега не. Правим по две тренировки на ден. И остава време само за почивка между двете. Иначе в събота следобед ни е времето за разпускане.

Какво е мнението ти за допинг скандала, който избухна в леката атлетика?
- Не мисля, че той засяга само руснаците. Това се отразява в негативен план като цяло в нашия спорт. Какво да го коментирам, това са неприятни теми за един спортист.

Имаш ли любим филм?
- Нямам любим. За последно гледах "Обратен гард". Много тежък филм.

Преди състезания имаш ли определена музика, с която да се нахъсваш?
- Не точно. Може би слушам рап преди надпревари. Сега съм се запалил по песента "Няма чакай" на рапъра F.O. Парчето е посветено на бургаските спортисти.

Имаш ли хобита?
- Да излизам на кино. Да се забавлявам с кучето ми. Казва се Бари - лабрадорче е. Имам го от 3-4 месеца. Като си се прибирам в Монтана, тренираме заедно (смее се).

След като си бил футболист, имаш ли любим отбор?
- Български не. Гледам повече европейски футбол. Фен съм на "Реал" (Мадрид), но сега "Барса" ни биха доста лошо. Но нищо, другия път ще спечелим, надявам се.

Имаш ли приятелка и колко е важна нейната подкрепа за теб?
- Да, Виктория се казва. Заедно сме от 4 години. Тя ми оказва страхотна подкрепа откакто сме заедно. Благодаря й.