Кметът на Пловдив Иван Тотев коментира ситуация­та със стадион "Христо Бо­тев". Преди няколко дни той се срещна с представители на канарчетата и вчера разк­ри подробности за разговори­те. Градоначалникът призна, че ситуацията с жълто-черните е по-сложна от тази с Локо Пд. Както е известно, Тотев проведе разговори и с черно-белите за тяхната ба­за и стадион, пише в. „Тема Спорт”.

"При Ботев нещата са по-сложни. Ситуацията е доста комплицирана, защото има сключен концесионен договор, който в момента е актуален. Тече и срокът, в който тряб­ва да се завърши проектът. Има закъснели концесионни плащания - за тази година ня­ма извършено плащане. Има­ме различни идеи, по които може да работим", каза То­тев. Той допълни, че изключва разваляне на концесията.

"Те­мите "разваляне на концесия" и "продажба на терен" не са актуални и ги изключваме. Концесионният договор е сло­жен и няма предвидена точка за развалянето му по взаимно съгласие. Ако това се случи, има сериозни неустойки в раз­мер на минимум 30 милиона лева. Много ни е сложен разго­ворът, но имаме желание да търсим варианти. Не е невъз­можно да развалим договора, но ако това се случи, Община Пловдив ще си има собствен футболен клуб в лицето на Ботев. Нито общинското ръ­ководство иска този вари­ант, нито за пловдивчани е добър", допълни още кметът.

"Това, което търсим, е на­мирането на източници и форми за финансиране. Има варианти разиграни на маса, но не са за публично произна­сяне. Нито ние, нито държа­вата можем да подкрепим футболния клуб при същест­вуваща концесия. Самият до­говор за концесия не позволя­ва такова нещо", каза още То­тев.