Зенит (Санкт Петербург) и АЗ Алкмаар (Холандия) завършиха 1:1 в първия мач от група "А" на турнира за купата на УЕФА.

Футболистите от Зенит обкръжиха вратата на холандците още от първата минута, но противно на логиката първи до гол стигнаха гостите от Алкмаар.

В 20-а минута Ферейра Да Силва Ари бе най-съобразителен в наказателното поле на Зенит и с прецизен удар откри резултата.

Само 15 минути по-късно Ферейра Да Силва бе изгонен за удар с лакът по противников играч и остави холандския тим с човек по-малко.

Зенит се възползва от това две минути преди почивката, когато холандският национал Ялиенс извърши нарушение в наказателното поле на АЗ и главният съдия отсъди дузпа. Анатолий Тимошчук бе точен от бялата точка и изравни резултата.

След почивката домакините натиснаха и създадоха няколко опасни положения пред вратата на АЗ Алкмаар, но така и не съумяха да вкарат втори гол.

В другата среща от тази група Евертън победи Лариса с 3:1. Кейхил (14'), Озман (50') и Аничебе (85') вкараха за домакините, докато Клейтън върна един гол за гостите в 65-ата минута.

 

В група "B" Панатинайкос победи гостуващия Абърдийн с 3:0. Головете за гръцкия тим вкараха Гумас (11'), Пападополус (73') и Салпингидис (77').

В най-резултатната среща от тази вечер Локомотив (Москва) и Атлетико (Мадрид) завършиха при резултат 3:3.

Младата аржентинска звезда на мадридчани Серхио Агуеро откри в 16-ата минута, но десет по-късно Билядинов изравни.

Форлан даде нов аванс за Атлетико минути след почивката, но Одемвинге изведе домакините от Москва напред в резултата с двете си попадения в 61-ата и 64-ата.

Пет минути преди края на срещата отново Агуеро вкара за Атлетико, оформяйки крайното 3:3.

 

Две равенства се получиха в група "C" . Елфборг и АЕК направиха 1:1, след като Мобаек откри за домакините в 14-ата минута, а Папас изравни 5 минути след почивката.

При същия резултат завършиха и другите два тима в тази група Виляреал и Фиорентина. Виолетовите поведоха с гол на Виери с 48-ата минута, но Капревия донесе точката на "Жълтата подводница", вкарвайки минута преди края.

 

Немският Хамбургер постигна очаквана победа с 0:1 като гост на норвежкия Бран (Берген) в среща от група "D".

Норвежците, който преди години играха в бургаския Нефтохимик в предварителните кръгове на турнира, нямаха много шансове срещу немския тим и допуснаха Винсен Компани да им вкара гол в 62-ата минута, а това бе достатъчно за крайната победа на Хамбургер.

В другия сблъсък от групата Базел надигра с минималното 1:0 тимът на Рен, който в предишната фаза отстрани българския Локомотив (София). Голът за швейцарския тим вкара Щрелер в 55-ата минута.

 

В група "E" Отборът на българския нападател Атанас Курдов Байер (Леверкузен) постигна скромна победа с 1:0 над екзекутора на ЦСКА Тулуза.

Победното попадение бе дело на Кеслинг в 35-ата минута. В края на срещата французите опитаха няколко по-опасни атаки, но до изравняване не се стигна.

Другата среща от тази група бе в Чехия, където местната Спарта (Прага) изненадващо загуби от Цюрих с 1:2 като домакин. Слепичка откри за отбора от Прага в 24-ата минута, но Конде изравни седем минути преди края на полувремето.

През втората част Алфонс успя да даде аванс на гостите в 62-ата минута. В 79-ата Хасли от Цюрих получи червен картон и няма да бъде на разположение за следващата среща на тима си.

 

Дербито тази вечер бе в група "F", където сръбският Цървена звезда загуби в последните минути от немския Байерн.

В другата среща от групата Болтън и Брага си поделиха по една точка, завършвайки 1:1. Диум откри за домакините в 66-ата минута, а Джайлсон върна попадението четири преди края на срещата.

 

Много емоции предложи българското участие в група "G", където Тотнъм с Димитър Бербатов се издъни срещу скромния испански Хетафе, губейки с 1:2 като домакин.

В другата среща от групата Андерлехт победи израелския Апоел (Тел Авив) с два гола на Фрутос в 36-ата и 70-ата минута.

 

Хелзинборг, с Хенрик Ларсон в състава си, достигна до 1:1 в домакинството си на гръцкия Паниониос в мач от последната група "Н".

Резултата бе открит от Гундулакис в края на първото полувреме, но Ларсон изравни в 83-ата минута.

Бордо победи с 2:1 турския Галатасарай като домакин в другата среща от тази група. Турците откриха в 21-ата минута, чрез Шабани Нонда, който вкара от дузпа.

През втората част "жирординците" се активизираха и направиха обрат. Първо Кавенаги изравни в 52-ата минута, а десет по-късно Чамак донесе победата за френския тим.