Нападателят на Тотнъм Димитър Бербатов получи официално наградата си за "Футболист №1 на България" за 2007 г. на церемония в резиденция "Бояна". Митко заслужи приза за четвърти път в кариерата си.

"Въпреки че съм бил доста пъти №1, все още се чувствам нервен, все едно ми е за първи път. Това обаче е хубаво чувство и се надявам да го изпитам още няколко пъти. Благодарен съм на хората, които са гласували за мен. Не е лесно, когато прожекторите са насочени към теб, но това върви ръка за ръка с футболната професия. Няма начин да останеш незабелязан, ако си вършиш добре работата", заяви развълнуваният Бербатов.

"Може би първата награда ми беше най-сладка. Тогава се чувствах наистина щастлив, екзалтиран и доволен, въпреки че и в момента съм така", допълни нападателят.

"Пожелал съм си доста неща. Дали ще станат е въпрос на време. На края най-важното за мен ще бъде какво съм постигнал. Затова работя и рискувам здравето си. Чувствам удоволствие от играта. Искам, когато свърша с футбола някой ден, да се помни моето име с това, че съм бил добър футболист", каза още той.

Бербатов бе категоричен, че той и съотборниците му в националния отбор искат да играят на световното първенство в Южна Африка през 2010 година, но това няма да е лесна задача. "Не трябва да се самозаблуждаваме за качествата на другите съперници. С потенциала, с който разполагаме, трябва да гледаме по-трезво на нещата. Не сме Англия, Германия, Бразилия или някоя от другите велики сили. Може да се класираме, може и да не успеем, но ще се опитаме да дадем най-доброто от себе си. Всички искаме да отидем на това световно, защото за някои от нас това ще бъде последен опит", заяви той.

Нападателят не крие, че мечтае да заслужи и "Златната топка" за най-добър футболист в Европа. "Всеки футболист мечтае да спечели "Златната топка". Човек по принцип трябва да мисли за велики неща, ако иска да постигне нещо значимо. Аз го правя, но има обстоятелства, които определят дали ще спечеля определена индивидуална награда или трофей. Може би хората, които играят в по-големи клубове и в Шампионската лига имат по-голям шанс да бъдат забелязани. Аз се стремя да давам най-доброто от себе си и мисля, че го правя в момента. Ако бях англичанин например, шансовете ми щяха да са по-големи, но аз съм българин, аз обичам родината си и винаги съм се гордял с това. Наградите по принцип не зависят само от
мен, защото това не е индивидуален спорт. Опитвам се да помагам с голове, с опита си", каза той.

Бербатов се чувства посланик на България с изявите си на футболния терен. "Всички, които играем в чужбина, се стремим да покажем, че сме талантлива страна, имаме своите трудности, но си имаме и своите позитивни страни и се надявам да ги показваме на терена", каза той.

Той все още не мисли за евентуален избор между Манчестър Юнайтед или клубове от Италия и Испания. "Нека дойде този момент. Аз пожелавам на всеки футболист да има такива големи дилеми и да има възможност да избира измежду подобни големи отбори. Няма да съжалявам, ако остана в Тотнъм", заяви нападателят.

Още за "Футболист №1 на България" за 2007 г.