Едва двама души от комитета за оганизиране на състезанията (КОС) са взели решението Беласица да спечели служебно срещу Марек с 3:0. Един от присъствалите членове на комитета е носил пълномощно от друг. Това разкри помощник-треньорът на Берое Ивко Ганчев, на пресконференция разкрила доста скандали около желанието на БФС да изхвърли Берое от "А" група.

Стана ясно също, че най-високопоставеното лице в БФС е наредило решението на комисията да е в полза на Беласица, което противоречало на решението, което смятали да гласуват от комисията преди обяд. От лагера на Берое разкриха още, че Костадин Хаджииванов е дал 80 000 лв. на Йордан Андреев, за да се фалшифицират медицинските листове от срещата. Beroe Online ви представя пълният текст на пресконференцията без редакторска намеса:

Ивко Ганчев - помощник-треньор на Берое: "Отборът започна подготовка във вторник преди още да се знае какво ще бъде решението на БФС. След като се зарадвахме на спечелената точка и на равния резултат между Марек и Беласица треньорското ръководство реши, че вече сме си свършили задачата и отбора е останал, но явно чужди фактори помогнаха преди последния мач отборът, който да не бъде сигурен в оставането си в групата на майсторите. Тренировката още тогава беше насрочена за вторник. От тогава до сега се проведе нормална подготовка с настройката за една последна битка. Още във вторник ние усещахме, че има нещо гнило в цялата работа и така ще бъдат извъртяни нещата в полза на Беласица. От първата тренировка започнахме с нагласата, че трябва да се подготвим добре, защото първенството още не е завършило. Жалко е че в този решаващ мач заради натрупани картони няма да може да вземе участие единия от голмайсторите от последния мач Дончо Атанасов и другия, който също пропуска поради наказание е Недко Миленов. Последното наказание за тази година е и на Милчо Танев, който изтърпява наказание за два мача. Радостното е че в защита се връща Тодор Тодоров и Владан Милосавлевич, които са две основни фигури през втория полусезон. Настройката и нагласата е че след като видяха, че Българският футболен съюз се подигра с труда на момчетата, да излезем за една решителна битка, а там каквото е рекъл Господ ще стане. Надяваме се, че правото ще възтържествува, защото сме сигурни, че правдата е на наша страна. Играем по един напълно честен начин - без всякакви задкулисни игри и без всякакви манипулации и машинации, за разлика от други отбори. Днес се проведе последна тренировка, след което заминаваме за София, където в лагерна обстановка ще се готвим за мача с Локомотив."

Ивко Ганчев: "Контузени са само тези с трайни травми - Иво Иванов и Петър Колев. Те също няма да могат да вземат участие. Всички други без вратаря Пламен Петров са на лице и са готови за мача в София."

Николай Демирев - административен директор на Берое: "В дъното на цялата история за жалбата след мача Марек - Беласица са двамата президенти. Това е ясно на нас, ясно е и на българският футболен съюз. По този начин те ограбват труда не само на футболистите на Марек, но и този на нашите футболисти. В целия футболен съюз са наясно за какво става въпрос. Такива неща стават само в селските дивизии. В "А" група ако някой ми беше казал, че ще стане такова нещо нямаше да повярвам. Футболния съюз ще си носи последствията за тези гафове, които прави. Както каза Ивко Ганчев отиваме в София с нагласата Берое да го има в "А" група и догодина. Нас не ни интересуват другите мачове как ще свършат. Коце Маца, или какъвто е там този президент на Беласица е сигурен, че Беласица ще бие Ботев (Пловдив) ли? И него мач ли е уредил вече? Ние играем честно, ако искахме по друг начин щяхме да си уредим мачовете и с Видима, и с Пирин, и със Спартак (Варна), който твърдят, че сме нагласили за Х. Много добре знаем какъв е Коце Маца и с какво се занимава. Какъв е... Не искам да говоря, на кого какво прави свирки..."

Ивко Ганчев: "Не мога да разбера каква е тази агитация, която се води срещу Берое. Още във вторник преди да има някакво решение Коце Маца беше сигурен, че отборът му ще получи служебна победа от КОС. Комисията тогава още не се беше събрала. Той беше сигурен, че ще я има тази победа и че Локомотив трябва да играе честно, ама щели да дадат мача на Берое. Това го говори още във вторник, сигурен, че решението ще е в негова полза. Светът обаче е малък. Всеки един футболен клуб има хора и познати, че дори и връзки. Аз от сигурен източник знам че в сряда сутринта решението е било в полза на Берое, в смисъл такъв, че мача няма да се печели. В 13:30 часа под натиска на една определена личност, която единствена може да даде такова становище е променено решението. Доста хора са изказали недоволство, но под натиска на най-висшестоящата личност в БФС е взето решение да бъде присъдена тази служебна победа. Нека честният президент Коце Маца да излезе като пледира, че играел феърплей и да каже дали не са предлагани пари на Марек и дали не е дал 80 000 лв. на президента на Марек Андреев. Нека излезе пред прословутия детектор на лъжата и да каже наистина дали не е дал тези пари. Пред свършен факт се е наложило да прибягват до тези инсценировки и манипулации."

Ивко Ганчев: "Пак казвам - не може във вторник Коце Маца да излиза и да казва, че едва ли не те са си свършили работата и че Локомотив трябва да играе честен футбол. Те аджеба дали досега са играли честен футбол в последните мачове. От къде са толкова сигурни, че ще бият Ботев? Имат две победи втория полусезон - над Видима-Раковски с помощта на съдията и над нас с не малка помощ на съдията. Имаше червени картони, несъществуващи дузпи. Те си затварят очите... Сега още от вторник казва, че били отбора на Ботев и трябвало да гледаме дали щял да бъде честен мача между Локомотив и Берое. Това е едно ограбване и рушене на позитивното. Берое показа по какъв начин трябва да се развиват нещата - от един клуб, който можеше да не съществува стана една обща градска кауза и в един момент щото по едно друго риалити шоу, където говорят за страната Абсурдистан за България се получи точно това. Нещо като почне да се гради, нещо позитивно и добро, на нас ни е най-лесно да го разрушим. Няма по какъв друг начин да затрият футбола от лицето на Стара Загора. Затова с нечестни игри и задкулисни сцени и решения, които са смешни. Може да бъдем прецедент не само в Европа, а и във всички цивилизовани държави. Показваме как могат да се печелят мачове извън футболното поле. Излизаш, бориш се и като не можеш да победиш започваш с медицински прегледи..."

Николай Демирев: "Дежурният делегат не е длъжен да знае има ли такава болница в Дупница. Той проверява има ли печат, изходящ номер и подпис на доктора. Никой дежурен делегат не ходи по болници да проверява съществуват ли. За това защо е служебна загубата на Марек - защото този предсъстезателен преглед като е невалиден, играчите са нередовни. Те може цяла година да са играли с такива документи, но който пусне жалба в срок от 48 часа печели мача. "

Ивко Ганчев: "Има и нещо друго - въпросното длъжностно лице, което е положило някаква клетва е подписало документ с невярно съдържание. Трябва освен да се присъждат служебни загуби за Марек въпросното лице да се подведе под съдебна отговорност за издаване на документ с невярна информация и трябва да му се отнемат всички медицински права. По какъв начин той слага подписа си без да носи отговорност. Той трябва да бъде осъден и да му бъдат отнети правата да се занимава с каквато и да е длъжност. Да ходи да се занимава с каквито си иска фалшификации, но не и да бъде лекар. Това са смешни неща и работи. Такива неща могат да се случат само в нашата абсурдна държава. Във всяка друга отговорния ще си понесе вината. Не може в тази комисия, която е свикана делегатът да не бъде викнат, а да викат доктора, който да казва, че издал такъв документ. Толкова абсурдни ситуации и неща има, че... Толкова нагласено. Явно футболния съюз наистина да има такава посещаемост като в Стара Загора и не иска да се развива футбола в такива градове, където играта значи нещо. Предпочитат Петрич, където ходят 20 човека на картофената нива, която не е футболен терен. Интересно е също по какъв начин ще лицензират терена на Беласица и стадиона там. Пак ще се затварят очите - няма значение дали в "А" група или в "Б". Футболът в България не печели нищо от тази история. Печелят някои хора, които са в комбинация."

Николай Демирев: "Разчитаме на абсолютна подкрепа от Стара Загора утре и само на футболни средства. Малкото футбол, който е останал в България да го запазим. Мач на живот и смърт, както се казва. Локомотив също се бори за третото място, но така го направиха, че ние да се борим за оцеляване."

Ивко Ганчев: "Цялата инициатива срещу Берое е подхваната след мача с Литекс. Развалихме сметките на някои отбори тук. Не мога да разбера... Този ми ти г-н Йешич почва да ми се оправдава, че не били дадени 5 дузпи за Литекс, не бил даден редовен гол, че дузпата на Берое била извън наказателното поле. Явно, че Берое е нещо в българския футбол, щом е такъв трън на такива "големи отбори". В кавички, защото са големи на приказки. Когато Берое го е имало те са играли на селско ниво - и Петрич и Литекс. Били са отбор люляче и другите не ги знам какво са били... Кърпачев... Берое тогава е пишел историята на футбола в България."

Ивко Ганчев: "Трябва да се гледа напред, а не старите истории, които са били. Берое в момента пак се мъчи да пише история. Като съберете посещаемостта на мачовете, отбора има най-много зрители. Берое е отбора, който се мъчи да прави нещо. На финала на Купата на България има 2000 души. Смешна работа. Големите отбори."

Николай Демирев: "Продължава да се прави хубаво в Берое. Сега ще се прави осветлението на стадиона и други неща ще се направят. Не е като Коце Маца - дайте ми стадиона, а аз ще направя. Няма такова нещо, тези хора са сериозни. Правят се терени, осветление. На някои хора в София не им дреме за футбола. Ние искаме да се развива футбола в града."

Ивко Ганчев: "Имаме информация за доста големи задкулисни игри, които не искаме да ги казваме, защото ще станат доста големи скандали във футбола. Имаме информации за големи срещи, които са ставали през седмицата. Тези неща могат и да се докажат и ще стават големи кълбета във футболния съюз. Нека тези хора не забравят, че България е една малка държава и всеки един има познати и информация за нещо."

Николай Демирев: "Животът продължава и земята се върти. Извадете материала след мача Беласица - Локомотив (София). Какво говореше Коце Маца: "Локомотив (София) - този измислен отбор. Постоянно са със съдиите, нямат място в "А" група." Сега какво стана? Сега той призовава за морал Локомотив (София), след като ги плюеше. Извадете материала и ще видите за какво ще бъде въпрос. То не бяха обиди срещу Николай Гигов, то не беше плюене по Иво Тонев и цялото ръководство на Локомотив (София). Сега нещата се обърнаха и почна пак да говори за морал."

Ивко Ганчев: "Заседанието" на комисията също е било голям фарс. Не може да има комисия от 5 човека, да се явят двама, единия да носи пълномощно. Всичко си е нагласено. Имаме информация, че сутринта до 10 часа решението е било, че жалбата няма да бъде удовлетворена и в 13,30 часа се обажда фигурата Х и казва, че тряба да се вземе решението в полза на Беласица."