Ливърпул и Челси ще се изправят днес в пълния си блясък един срещу друг, след като страховете за неучастие на ключовите фигури Стивън Джерард и Франк Лампард в първия им полуфинален мач от Шампионската лига бяха разсеяни.

Стиви Джи преодоля контузия на врата, която получи на тренировка миналата седмица, докато вкарваше гол с глава. Франк Лампард пък отново е на линия след лични проблеми, докато Михаел Балак и Дидие Дрогба също подновиха тренировки в неделя и ще се завърнат.

Триото ключови играчи на "сините" успокоява Аврам Грант преди най-важната седмица в кариерата му. Днес израелецът се надява да направи крачка към това, което предшественикът му Жозе Мауриньо така и не успя - класиране на финал в Европа. В събота пък отборът му посреща Манчестър Юн и всичко различно от победа ще означава край на надеждите за титла в Премиършип.

Лампард бе освободен от срещите миналата седмица и не е играл от реванша в 1/4-финалите на ШЛ срещу Фенербахче. Той не тренира редовно в периода, за да бъде до болната си майка. "За мен футболът е много важен, но има и по-важни неща, най-вече семейството", обясни Лампс. "Той ни липсваше, липсваше ни и Балак, липсваше ни и Дидие", каза пък Грант.

Израелецът беше приел факта, че ще играе без Дрогба и Балак, които страдаха от коленни травми. Двамата обаче са на път да докажат доброто си здравословно състояние. Завръщането на Балак в частност ще е особено важно заради наказанието на Майкъл Есиен.

Ливърпул също се успокои след новините за подобрението на Джерард. Той можеше да играе още в събота срещу Фулъм, но не бе рискуван. Мениджърът Рафа Бенитес подготвя необичаен фитнес тест за капитана си.

"Ще го изненадам и ще го ударя по лявото рамо. Ако се обърне към мен, без да изпитва болка, ще знае, че ще играе, казва испанецът. - Ако може да обръща главата си само надясно, трябва да го сложа да играе на левия фланг, нали. С контузиите на врата никога не знаеш, но изглежда по-добре. Надявам се, че отново ще вкара с глава във вторник."

Испанецът ще разчита на Джерард, за да повтори срещу Аврам Грант успехите, които постигна на 1/2-финалите в лигата през 2005 и 2007 г. срещу Жозе Мауриньо. Тогава Ливърпул отстрани Челси след силни втори мачове на "Анфилд". Този път обаче редът е обърнат и "червените" ще посрещнат съперника си първи.

Мауриньо няма да е замесен в 19-ия и 20-ия сблъсък между двата клуба в рамките на 4 сезона, но Бенитес не се интересува от това. "Единствената разлика е на пресконференциите. Всичко останало при Челси си е същото", заключи той за управлението на Аврам Грант.

Междувременно израелският специалист не е застрашен от разследване след слуховете, че е опитал да преговаря за трансфер на Джерард. Челси на два пъти вече се провали в опитите си да привлече звездата на Ливърпул през 2004 и 2005 г., но през лятото се очертава трети опит да го доведе в Лондон. Този път клубът се надява да го направи в качеството си на европейски шампион...


ЛИВЪРПУЛ - ЧЕЛСИ

Днес, 21.45 ч. Пряко по БТВ
Ливърпул, "Анфилд Роуд"
Съдия: Конрад Плауц (Ав)

ЛИВЪРПУЛ: Рейна, Карагър, Хупия, Шкъртел, Рийзе, Масчерано, Алонсо, Кайт, Джерард, Бабел, Торес
Контузени: Кюъл, Агер
Наказани: няма


ЧЕЛСИ: Чех, Ферейра, Карвальо, Тери, Ашли Коул, Макелеле, Лампард, Балак, Джо Коул, Дрогба, Анелка
Контузен: Кудичини
Наказан: Есиен

Още преди Ливърпул - Челси: