Българският национален отбор по футбол победи Беларус с 2:1 в мач от група "G" на квалификациите за Евро'2008. По този начин възпитаниците на временния наставник Станимир Стоилов запазиха шансовете си за класиране в надпреварата, която ще се проведе в Австрия и Швейцария.

Гостите поведоха в началото след гол от дузпа, но българските футболисти успяха да обърнат резулата след гол на Мартин Петров и Чавдар Янков.

В началните минути на срещата на мокрия, но в много добро състояние терен на националния стадион "Васил Левски" гостите от Беларус се ориентираха по-добре, като владееха топката и опитваха атаки към нашата врата.

Така още в 5-ата минута възпитаниците на Юрий Пунтус получиха правото да изпълнят 11-метров наказателен удар. Българските бранители сгрешиха, като върнаха топката към стража Иванков.

Вратарят подцени върната към него топка и я изрита в тялото на пресиралия го Роман Василюк. Притичалият Александър Хлеб изпревари Иванков за спорната топка и се просна в наказателното поле, а исландския съдия Якобсон видя дузпа, въпреки че ситуацията бе много спорна.

Василюк показа хладнокръвие, след като шутира в долния десен удар на вратаря и българският страж не успя да стигне до топката - 0:1.

Само 5 минути по-късно обаче българските "лъвове" достигнаха до равенството. В 10-ата минута Мартин Петров матира Жевнов след кинжално изпълнение на пряк свободен удар с левачката. Крилото на Атлетико (Мадрид) прати топката в незащитения далечен ъгъл на вратаря за 1:1.

След гола българският тим като че ли се успокои и не успяваше да застраши сериозно Жевнов, а тимът на Беларус показа грамотен футбол и опитваше да организира опасни акции при всяка отдала му се възможност.

И когато изглеждаше, че отборите ще се оттеглят на почивка при развенство, 5 минути преди прекъсването Чавдар Янков записа името си сред голмайсторите. Мартин Петров подаде заучено след прекия свободен удар към Стилиян Петров, който изведе Чаво и той не сгреши от близо, пращайки по тревата топката в долния десен ъгъл на вратаря. Янков вкара петия си гол с националната фланелка.

През втората част до ново попадение не се стигна, като полувремето отново започна с по-добре организирани действия от страна на гостите. В 47-ата минута Страханович отправи опасен удар от пряк свободен удар, но Иванков изби.

Единствено Мартин Петров не спря да тормози с непрестанните си пробиви и нестандартни отигравания защитата на Беларус, като именно той в началото на втората част преодоля двама защитници и стреля опасто към Жевнов.

С приближаването на края на мача възпитаниците на Юрий Пунтус започнаха все по-смело да поглеждат към вратата на Иванков, но с дружни усилия защитниците успяха да неутрализират опасностите. Едва в края Димитър Бербатов напомни за себе си, но шутът му бе избит.

По този начин тимът, воден временно от Станимир Стоилов изпълни целта си и взе 6 точки от двата мача, в които води България срещу Беларус.

С тези три точки България излезе начело в евроквалификационна група G с 15 точки преди края на мача Румъния - Словения, който се играе в момента.

Засега румънците са втори с 14 точки, с толкова, но с по-лоша голова разлика, е и отборът на Холандия.

Главният рефер от Финландия Кристин Якобсон изведе следните единадесеторки на мокрия заради неспиращия дъжд на националния стадион „Васил Левски”:

БЪЛГАРИЯ - БЕЛАРУС 2:1
0:1 Роман Василюк (5-дузпа), 1:1 Мартин Петров (10), 2:1 Чавдар Янков (40)

БЪЛГАРИЯ:
27. Димитър Иванков
2. Радостин Кишишев
3. Александър Тунчев
4. Игор Томашич
25. Лусио Вагнер
8. Чавдар Янков (90 - 16. Захари Сираков)
19. Стилиян Петров
22. Димитър Телкийски
18. Христо Йовов (68 - 19. Станислав Ангелов)
17. Мартин Петров (85 - 11. Владимир Манчев)
9. Димитър Бербатов - капитан

БЕЛАРУС:
12. Юрий Жевнов
3. Тимофей Калачов (44 - 11. Виталий Кутузов)
14. Роман Василюк (55 - 8. Сергей Корниленко)
5. Сергей Щанюк - капитан
6. Владимир Коритко
7. Денис Ковба
10. Александър Хлеб
22. Ян Тигарьов
13. Олег Страханович (65 - 20. Вячеслав Хлеб)
15. Артьом Рацко
18. Александър Юриевич

Ст. "Васил Левски" - 10 227 зрители
Съдия: Кристин Якобсон (Исландия)
Жълти картони: Калачов, Тигарьов, Корниленко (Беларус)